As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele realizate in afara slujbei respective, sau se refera strict la articolele/operele realizate si cedate contra cost angajatorului.
Am luat cunostinta despre ce inseamna drepturi patrimoniale, care se refera in cazul exlcusivitatii la interzicerea reproducerii, distribuirii, inchirierii, comunicarii, etc.
Dar daca angajatul creeaza o opera diferita pentru altcineva decat angajatorul, intra aceasta sub incidenta EXCLUSIVITATII?
Este un contract standard, de genul "Cedarea se face exclusiv...", fara alte clauze punctuale.
Nu face greseala sa cedezi drepturile de autor cu titlu general, altfel vei ajunge sclavul angajatorului.
Patronul va putea sa iti foloseasca lucrarile/operele indiferent daca au fost create in orele de lucru sau in timpul tau liber.
De fapt, firma va deveni proprietara operelor.
In cuprinsul contractului vei stipula ca fiecare opera va fi cedata individual, pe baza de proces - verbal de predare - primire, nu la gramada.
Altfel, este imposibil sa distingi ce ai lucrat in timpul muncii si ce in afara lui.
Patronul devine practic proprietarul tau, fie ca este vorba de desene, web site-uri, picturi, logo-uri, muzica, imagini sau texte/articole, sau orice altceva.
Pai astfel de contracte incep cu remuneratia cuvenita.
Normal ar fi ca drepturile patrimoniale sa aiba sens daca s-au platit cu bani de catre angajator.
Altfel, daca desenez portretul mamei, trebuie sa i-l dau lui?
Data post: Vineri, 28 Noiembrie 2008, 14:16
Si se poate desface dupa 2 ani, daca angajatul vrea sa isi schimbe angajatorul?
Sunt cereri tip?Sau demisia e suficienta?
Data post: Vineri, 28 Noiembrie 2008, 14:45
Dar nu devine lovit de nulitate un astfel de contract, daca angajatul nu are licente pentru programele pe care le utilizeaza?
Pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, in lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create. In acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor. deci, in acest caz, cesionarea se face numai prin stipularea expresa a acestui lucru in contractul de munca.
Cesiunea care are ca obiect totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.
Potrivit art. 47 din Legea nr.8/1996, autorul poate solicita desfiintarea contractului de cesiune a dreptului patrimonial in cazul in care cesionarul nu il utilizeaza sau il utilizeaza intr-o masura insuficienta si daca, prin aceasta, interesele justificate ale autorului sunt afectate considerabil, insa nu mai devreme de 2 ani de la data cesionarii dreptului patrimonial al unei opere; in cazul operelor cedate pentru publicatii cotidiene, termenul este de 3 luni, iar pentru cele periodice, de un an.
Domnule Avocat, situatia mea e urmatoarea:
Contractul de drepturi de autor este separat de cel individual de munca, pe 2 firme separate ale aceluiasi patron.
Eu daca vreau sa plec la alt patron nu pot invoca ceva de genul ca operele mele nu au fost corespunzator exploatate.
Si atunci inseamna ca am incheiat contract de cedare a drepturilor patrimoniale pe viata?Sau pentru 3luni-2ani de la ultima opera?
In plus, daca e posibil sa am contract de drepturi de autor pe langa cel de munca, inseamna ca pentru terti pot executa opere complet diferite?
Multumesc.
Din cite inteleg eu, tu i-ai cedat TOT, adica lucrezi EXCLUSIV pentru el, pe toata durata care lucrezi pentru patronul respectiv.
Inseamna ca nu mai ai voie sa creezi pentru nimeni altcineva. Deci patronul este unicul beneficiar al tuturor creatiilor tale pe durata contractului de munca.
Mai exclusiv decit atit, ce vrei? Tot ce faci ii apartine. Esti pictor sclav.
Glumesc, bineinteles, dar nu sunt departe de adevar.
Ar fi util sa ne spui care este natura dreptului de autor, ce pret primesti pentru el, daca acel aditional la contractul de munca a fost inregistrat la ITM, eventual textul contractului.
Atunci vei putea renegocia exclusivitatea.