avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi de autor

As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele realizate in afara slujbei respective, sau se refera strict la articolele/operele realizate si cedate contra cost angajatorului.
Am luat cunostinta despre ce inseamna drepturi patrimoniale, care se refera in cazul exlcusivitatii la interzicerea reproducerii, distribuirii, inchirierii, comunicarii, etc.
Dar daca angajatul creeaza o opera diferita pentru altcineva decat angajatorul, intra aceasta sub incidenta EXCLUSIVITATII?
Este un contract standard, de genul "Cedarea se face exclusiv...", fara alte clauze punctuale.
Uf, m-am usurat.
Dar nu de texte e vorba, ci de banere publicitare.
Situatia nu se schimba cu formularea cheie, banuiesc.
Stiu ca sunt insistent, dar se schimba situatia "tot ceea ce creezi in afara site-urilor administrate de patron iti apartin in totalitate." daca intr-o anexa este specificat asa:

"Drepturile patrimoniale includ:
-reproducerea integrala a operelor pe paginile de internet ale Cesionarului
-difuzarea operelor"
In Legea nr.8/1996 privind dreptul de ator si drepturile conexe, se stipuleaza:
Art. 39. - (1) Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
(2) Cesiunea drepturilor patrimoniale ale autorului poate fi limitată la anumite drepturi, pentru un anumit teritoriu şi pentru o anumită durată.
(3) Drepturile patrimoniale ale autorului sau ale titularului dreptului de autor se pot transmite prin cesiune exclusivă ori neexclusivă.
(4) În cazul cesiunii exclusive, însuşi titularul dreptului de autor nu mai poate utiliza opera în modalităţile, pe termenul şi pentru teritoriul convenite cu cesionarul şi nici nu mai poate transmite dreptul respectiv unei alte persoane. Caracterul exclusiv al cesiunii trebuie să fie expres prevăzut în contract.
(5) În cazul cesiunii neexclusive, titularul dreptului de autor poate utiliza el însuşi opera şi poate transmite dreptul neexclusiv şi altor persoane.
Din cele scrise de dvs. reiese ca cesiunea esclusiva se refera la drepturile patrimoniale asupra unor articole sau bannere care se publica pe paginile de internet ale cesionarului. In acest sens este si prevederea referitoare la reproducerea si difuzarea operelor - adica tot cele create sub contract cu actualul cesionar pentru site-urile administrate de acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: trebuie sa inchei contracte de cesiune drepturi de autor pentru anumiti colaboratori ai ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pt confectionare de accesorii Li_Ra Li_Ra Confectionez accesorii (cercei, bratari, coliere) si o prietena care are un magazin vrea sa le vanda in magazinul ei, insa nu stiu care este calea legala. ... (vezi toată discuția)