avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ordin de compensare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ordin de compensare

Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:25, 15 Decembrie 2012
Bineinteles.
Iulian, PFA nu este persoana juridica.
Revin cu completarea: operatiunile de compensare nu se pot realiza decat intre doua sau mai multe persoane juridice, conform "Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice".

PFA nu se incadreaza in conditiile impuse de Regulament, Iulian.

Art. 1 - Obiectul regulamentului de compensare îl constituie compensarea succesivă a obligaţiilor de plată reciproce dintre persoane juridice, pe bază de ordine de compensare.
Art. 2. - 1. Compensare fără numerar - stingerea obligaţiilor de plată reciproce între două sau mai multe persoane juridice, până la concurenţa obligaţiei celei mai mici, prin ordine de compensare.
[...]5. Persoane juridice - agenţii economici organizaţi sub formă de societăţi comerciale, companii/societăţi naţionale, regii autonome, instituţii publice, unităţi ale administraţiei publice centrale şi locale şi alţi contribuabili, persoane juridice.
6. Persoană juridică iniţiatoare - persoana juridică care solicită stingerea obligaţiilor reciproce prin intermediul unui act de compensare.
7. Persoană juridică destinatară - persoana juridică care acceptă compensarea unei creanţe prin datoria sa către iniţiator. Compensarea poate avea loc la nivelul cel mai mic al datoriilor şi creanţelor reciproce.


Concluzia @cristinadri:
Nu puteti emite ordine de compensare a datoriilor intre o S.C. si o P.F.A.
Desi reprezinta un caz izolat, Prin Decizia nr.1072 din 31 martie 2009, data de I.C.C.J., sectia comerciala :
,, Persoana fizica autorizata are un statut de entitate juridica si un patrimoniu distincte de cele al persoanei fizice.
Persoana fizica autorizata raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune – daca acesta a fost constituit – si in completare cu intreg patrimoniul.


Cf. dispozitiilor art.2 pct.j din OUG 44/2008, bunurile, drepturile si obligatiile persoanei fizice autorizate, afectate scopului exercitarii unei activitati economice reprezinta un patrimoniu de afectatiune

Cf. art.20 PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit si in completare cu intreg patrimoniul sau, iar in caz de insolventa va fi supusa procedurii simplificate prevazuta de Legea nr.85/2006 daca are calitatea de comerciant, potrivit art.7 din Codul comercial.

Eu zic ca aceste elemente ar trebui luate in considerare...


Multumesc @miha7070, este un amanunt important pe care il voi studia.
In cursul zilei de luni voi lua legatura cu cei de la I.M.I. pentru a avea si punctul lor de vedere, dupa care revin aici :).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa poate sa aiba drepturi si obligatii fara sa-si constituie un patrimoniu de afectatiune ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Va rog spuneti-mi cateva pareri. Potrivit art. 20 (1) din OUG 44/2008 ,,PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca ... (vezi toată discuția)
Factura emisa de pfa, incasata in cont pf wolf10 wolf10 Buna, Am o nelamurire. Am un PFA. Daca facturez unui client SRL, pot sa-i dau contul de persoana fizica ca sa faca plata facturii in acel cont? Este in ... (vezi toată discuția)