avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... SMS cu urmari...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

SMS cu urmari...

Buna seara,
O cunostinta (X),a fost amendata cu 400 lei + 100 lei cheltuieli Pt.???,in urma unei plangeri facuta de cineva impotriva acestuia,acuzandu-l ca i-ar fi trimis un SMS prin care l-a amenintat cu moartea.
Dupa cate am inteles de la acesta,a primit deja o ordonanta de la parchet,unde se mentioneaza amenda si cheltuielile (probabil facute in cercetarea penala ?).
X, sustine ca nu a trimis niciun SMS catre nimeni,cu vreo amenintare.
X,nu foloseste o singura cartela SIM,ci cumpara mereu cartele,intrucat sunt mai ieftine decat daca ar reincarca. Nici macar nu stie daca respectiva cartela de pe care ar fi fost trimis SMS-ul,a fost a lui.
Singura proba in cauza,a fost aceea ca,reclamantul a adus un cunoscut al sau,care a sustinut ca nr. de la care s-a primit acel SMS,apartine lui X. Practic,a aratat organului de cercetare telefonul sau,unde era notat nr.acela iar in dreptul acelui nr.scrisese numele lui X.
Astfel,s-a emis ordonanta mentionata.
X,are drept sa faca plangere impotriva ordonantei,la procurorul-sef al parchetului.
Dar,considera ca,daca subalternul procurorului-sef a dat aceasta ordonanta,seful nu va face nimic impotriva subalternului,ci va respinge plangerea.
X,nu dispune de banii pt.amenda si cheltuieli,fiind un om sarac.
Dar,este sigur ca el nu a trimis niciun SMS de amenintare.
Ce ar putea face in acest caz ?
(Eu,as intreba,daca proba mentionata,este suficienta pentru a amenda pe cineva. Sau,de a pedepsi in vreun fel pe cineva.).Personal,mi se pare o aberatie...
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 08:55, 20 Februarie 2013
trebuie sa fie si altceva.nu cred ca o persoana poate fi invinuita doar in baza unei cartele reincarcabile ca mijloc de proba...
Dupa cum se vede,in cazul de fata,cam asa stau lucrurile.
Nu se ştie , x să facă plângerea la prim procuror în termen de 20 de zile de la primirea ordonanţei.
O sa-i sugerez sa faca plangere. Dar,vad ca in tara asta,justitia a ajuns loterie,pur si simplu. Totusi,eu cred ca procurorii,in general,prea au un zel exagerat. Tot am impresia ca au un orgoliu prostesc...daca au un caz,trebuie musai sa ajunga sa condamne pe respectivul,sau sa-l amendeze,tot sa su le scape ocazia... Mie,mi-ar place sa ma intalnesc cu cativa procurori din astia "zelosi...orgoliosi" pe undeva prin jungla,fata-n fata,sa-i vad atunci de ce sunt in stare ! In realitate !!! :)
Buna ziua, Respectivul,a facut plangerea la prim procuror.Acesta a respins-o,mentionand ca,citez: "...in cauza sunt elemente care sa conduca la concluzia ca mesajele respective au fost trimise de catre invinuit.Astfel,se are in vedere declaratia numitei MG,care declara ca nr.de telefon... (de pe care au fost trimise mesajele) a fost utilizat de catre invinuit...". Deci,singura proba in cauza este declaratia unei martore.Practic,afirmatie nefondata.Cartela SIM lipseste - deci nu exista nici corp delict. In acest caz cum ramane cu prezumtia de nevinovatie ? Oare este de ajuns aceasta declaratie pentru ca un om sa fie incriminat pt.o fapta pe care nu a savarsit-o ? SIGUR,nu a trimis niciun SMS invinuitul.
Curios,dupa ce a primit ordonanta de la prim procuror,au venit la domiciliul invinuitului doi politisti din zona,si l-au intrebat daca a primit ordonanta si de ce solicita o expertiza tehnico-stiintifica in speta,mentionandu-i ca trebuie sa plateasca el o eventuala expertiza.
Insa,dupa cat cunosc eu,organele de cercetare/urmarire penala,au obligatia sa probeze vinovatia invinuitului,prin orice mijloace de proba,care sa duca la aflarea adevarului.
Deci,o expertiza ar fi utila in cauza,insa nu a fost solicitata de org.de cercetare si urmarire penala.
In cazul dispunerii unei astfel de expertize,cheltuiala pt.expertiza o suporta org.de cercetare si urmarire penala.Daca invinuitul este gasit vinovat,suporta ulterior cheltuiala cu expertiza.Daca este achitat,ramane in sarcina statului.
Am dreptate,ori nu ?
In acest caz,ce se poate face in continuare ?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Test poligraf alexandrugroza alexandrugroza Buna seara. Subiectul propus de mine a fost intors pe toate partile, am citit pe internet cateva opinii interesante despre acest test poligraf. Saptamana ... (vezi toată discuția)
Plasare caz badboy20cm badboy20cm Pentru care motiv se poate muta un dosar penal ,unde procurorul 1 da ordonanta de urmarire,iar apoi acest dosar este luat de catre alt procuror 2 care da ... (vezi toată discuția)
Amenintari ,injurii primite pe telefonul mobil lulita lulita fiica mea primeste ff des amenintari ,injurii ,cuvinte obscene pe telefonul ei ,dar mai nou imi sunt trimise si mie mesaje ca apoi sa se scuze si sa spuna ca ... (vezi toată discuția)