avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune incurcata!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune incurcata!

Buna ziua. Supun atentiei dvs urmatoarea speta:
X, Y si Z, frati, mostenesc la moartea mamei lor (in 82) o parte de cate 1/8 dintr-un imobil construit de parintii lor, 5/8 revenind tatalui. dupa moartea tatalui, x si y renunta la mostenire (dupa 10 ani), fiind emis certif de mostenitor pe numele lui z. la moartea lui x familia sa renunta si ea la acea 1/8 care revine tot lui z.

problema apare la moartea lui y (survenita in 2002). acesta, in timpuil vietii, imputerniceste cu procura pe sotia lui z sa doneze optimea sa fratelui sau z dar donatia nu se poate face la notar deoarece nu exista cadastru pe casa. prin urmare z si sotia lui fac in 2004 un act de donatie vizat de 1 avocat si de 2 martori. y moare in 2005 si lasa in urma 1 baiat si sotia sa, dar se stie ca mai are un copil din tinerete (recunoscut).

intrebarile sunt:
(1) e valabila donatia facuta cu martori si avocat, in conditiile in care y nu a revocat niciodata procura?
(2) daca se deschide succesiune dupa y, cum se citeaza fiul sau de tinerete, de care numeni nu stie unde sta (se stie doar ca fusese cindva marinar si statuse pe vremea lui Ceausescu la Calarasi)?
(3) Acest fiu poate deschide succesiune dupa y, chiar daca nu are acte pe casa?
(4) Daca acest fiu poate veni ulterior cu pretentii si daca da, la calcularea valorii despagubirilor se tine seama de faptul ca z a reparat, refacut si extins casa (e vb de o vila interbelica situata in centrul Constantei)

Va multumesc anticipat.

Daniel Klein
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 19:39, 5 Februarie 2009
1.Nu .Donatia trebuie sa fie autentica pentru a fi valabila(ad validitatem).Avocatul poate doar atesta acte ,fara a putea autentifica inscrisuri.
2.Se citeaza in mass media,intr-un ziar de mare tiraj national,sau daca se ajunge la judecata,in cazul in care partile nu se inteleg si se face succesiune si partaj ,la usa instantei(este o procedura specifica de citare ).In mod normal,la notariat se declara toti succesorii cunoscuti ai defunctului,iar ei sint citati prin mijloace specifice.
3.Da.La Camera Notarilor se poate verifica de catre cel care are calitate (sau cel care demonstreaza ca ar putea fi un potential mostenitor),sa ceara succesiunea,daca s-a deschis succesiune in urma unei persoane decedate,chiar daca persoana nu cunoaste componenta masei succesorale.
4.Da,poate veni ulterior cu pretentii !Iinsa daca procedurile de citare au fost corecte,dezinteresul lui fata de defunct si averea acestuia il vor decadea din drepturi,bineinteles pina la proba contrara in instanta(ex:ar putea sa ceara anularea certificatului de mostenitor in instanta)
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
ALICE STRECHEANU, Avocat
1.Nu este valabila donatia facuta cu martori si atestata de avocat .Donatia se face numai prin act autentic.Avocatul poate intocmi mai multe acte dar nu si donatii.
2.Pe de o oparte nu cred ca am inteles prea bine daca este renuntator ce dorea sa mai doneze?daca nu este renuntator, celalalt fiu de care nu se stie se citeaza printr-un ziar de larga raspandire sa se prezinte la notariatul x din localitatea y in vederea dezbaterii succesiunii de pe urma lui z,in data de ...
La decesul unei persoane se completeaza de catre un succesibil o anexa 23 care se da pe propria raspundere si in care sunt trecuti mostenitorii defunctului.Depinde de dvs daca doriti sau nu sa ii treceti pe toti.In schimb daca celalalt copil va afla vreodata ca s-a dezbatut mostenirea poate anula certificatul de mostenitor in cazul in care evident nu a fost trecut in certificat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor danares1 danares1 Se poate anula un certificat de mostenitor, eliberat de fostul Notariat de stat?. Dupa decesul sotului, sotia a primit o cota de 1/4 si un copil 3/4 , ... (vezi toată discuția)
Succesiune opinii diferite ? ContSters24701 ContSters24701 Nu sunt de specialitate juridica , asa ca voi face apel la bunavointa Dvs. Speta este urmatoarea: X se casatoreste , are doi baieti , sotia moare.Nu face ... (vezi toată discuția)
Proprietate pamant Gilia_stud Gilia_stud Buna seara! Am urmatoarea speta. x este tatal lui y. X, in timpul vietii, a facut contract de vanzare cumparare unui vecin, z, asupra unui pamant, ... (vezi toată discuția)