avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate pamant

Buna seara!

Am urmatoarea speta.

x este tatal lui y. X, in timpul vietii, a facut contract de vanzare cumparare unui vecin, z, asupra unui pamant, contract despre care y a aflat abia dupa moartea lui x. Y (unic mostenitor al lui X), nestiind de contractul de vanzare cumparare, a platit impozit pentru pamant in ultimii 7 ani, iar Z a acceptat situatia, neanuntandu-l pe y de faptul ca el e noul proprietar si neplatind la randul lui niciun impozit. Cand a aflat de contract, y l-a dat in judecata pe Z pentru a-si recupera proprietatea. Ce ar putea face y in situatia de fata?

Ma puteti ajuta cu speta?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gilia_stud , utilizator 22:05, 19 Februarie 2013
Probabil actul de vanzare cumparare nu a fost intocmit la notar si in acest caz pamantul este tot al defunctului odata ce a platit impozitul inseamna ca acel pamant era in rolul defunctului.
A fost scrisa o chitanta de mana intre cei doi, insa asta se intampla acum aproximativ 7 ani. Ma gandesc ca e posibil ca atunci sa fi fost valabila o astfel de intelegere fara notar.
Nici atunci nu era valabila o astfel de chitanta. Chiar si cu 7 ani in urma, la instrainare era necesar cadastru si cadastru nu se poate face decat in baza unor acte de proprietate (titlu de proprietate, contract de vanzare cumparare autentificat de notar , certificat de mostenitor).
Fara actul de vanzare cumparare terenul nu avea cum sa fie mutat de la rolul tatalui la rolul acelui asa zis cumparator Z deci este tot in proprietatea lui X ( si dupa dezbaterea succesiunii in proprietatea lui Y) .
Cu acea chitanta de mana si cu martori se poate deschide proces in urma caruia sa se obtina pentru Z o sentinta ce va insemna actul de proprietate al acestuia pentru terenul pe care l-a cumparat acum 7 ani.
Chiar daca Y nu a stiut de aceasta tranzactie ar trebui sa o accepte pentru ca a fost dorinta tatalui sau X care ca proprietar a facut ce a crezut de cuviinta cu terenul sau fara sa intrebe copilul Y . X a primit o suma de bani la timpul respectiv in schimbul terenului .
Va multumesc nespus pentru edificare si pentru timpul acordat!

P.S.: vanzarea s-a produs in 1994. Presupun ca nici atunci o astfel de vanzare nu era valabila...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren laurentiuu laurentiuu Am cumparat un teren dar fara acte, doar cu chitanta de mana ( proprietarul nu avea acte pe teren , acum a decedat, succesiunea nu este facuta). Pot sa trec ... (vezi toată discuția)
Vanzarea de doua ori a unei parti din teren flora22 flora22 Am nevoie de un sfat juridic in acest caz: Terenul in cauza se compune din - o parte curti constructii si o parte teren agricol. Terenul curtii ... (vezi toată discuția)
Despre inscrisurile sub semnatura privata someone00 someone00 Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema legata de vanzarea unui teren cu chitanta de mana. Datele problemei sunt urmatoarele: X vinde unei rude ... (vezi toată discuția)