avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Matusa mea poate deveni coproprietar dupa o perioada ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Matusa mea poate deveni coproprietar dupa o perioada de timp?

Buna seara,am o casa mostenita de la parinti, sunt fiu unic, asa ca am devenit propietarul ei.Datorita faptului ca muncesc in strainatate iar casa nu era locuita am decis sa locuiasca in ea o matusa.Cum ea a fost de cand o stiu o vanatoare de averi ( ale fratilor si unchilor ) si locuiaste in casa mea de aproximativ 4 ani si o luna.Am inteles ca este o lege care ii da dreptul sa ridice pretentii pt o mica parte din aceasta locuinta acum sau dupa o perioada de 5-6 ani.Mentionez ca nu are mutatie la adresa respectiva,are un nr de telefon la aceasta adresa pe numele ei (nu stiu cum l-a obtinut).Acest lucru poate influenta cu ceva?faptul ca ea plateste facturile telefonului ? Va multumesc anticipat si SARBATORI FERICITE.....
Cel mai recent răspuns: truta_marian , utilizator 12:02, 18 Decembrie 2012
Ar exista posibilitatea (putin probabila sa si reuseasca!) sa invoce o uzucapiune de 20 sau 30 de ani; dar cu conditia ca dvs. in acest interval de timp sa nu va ingrijiti de acel imobil sub nicio forma. (adica sa nu faceti nicio plata a impozitului, sa nu investiti niciun ban in renovare, etc.)

In caz contrar, singurul lucru pe care il poate solicita matusa dvs. ar fi un drept de creanta echivalent cu imbunatatiri facute imobilului (daca a facut asa ceva!)

Pentru siguranta dvs. ar fi bine sa faceti cu matusa un contract de inchirere sau un contract de comodat.

Nu va putea sa isi constituie un drept de proprietate intr-un termen atat de scurt.

Ceea ce trebuie sa faceti dvs este sa va interesati de acest bun pe care il detineti cu act de proprietate, adica sa platiti impozite, sa contribuiti la cheltuielie de intretinere ce revin proprietarului, sa incheiati o eventuala asigurare a bunului, sa va mai vada vecinii pe la adresa respectiva.

Este un sfat bun cel anterior, in sensul de a incheia un contract de comodat. in felul acesta matusa nu va putea pretinde un drept de proprietate, ci se va putea demonstra usor ca a avut de fapt un drept de folosinta.
Poate ca incearca sa va inlature de la mostenire.
Daca dvs. nu mai sunteti mostenitor si ar ramane ea va dobandi intreg dreptul.
Adica nu veti mai obtine nimic din mostenire.
Ar fi recomandabil sa luati legatura urgent cu un avocat pentru a vedea in concret ceea ce ar fi de facut.
Daca ea este bine informata de avocat ati avea o surpriza neplacuta.
Insa, probabil ca nu a consultat niciun avocat si nu stie ce poate face.
Daca a consultat un avocat si stie ce sa faca e posibil sa va pierdeti mostenirea.
Daca nu ai dezbatut succesiunea dupa parinti este timpul sa o faceti. Apoi incheiati cu Matusa un contract de comodat sau inchiriati l.
alex964 a scris:

am o casa mostenita de la parinti, sunt fiu unic, asa ca am devenit propietarul

Aveti certificat de mostenitor de pe urma parintilor?
In lipsa certificatului, aveti macar declaratii de acceptare expresa a sucesiunii parintilor?
In lipsa certificatului si declaratiilor de acceptare, aveti posibilitatea de a a face dovada ca ati acceptat tacit succesiunea parintilor? (spre pilda, plata impozitului in termenul de optiune succesorala valoreaza acceptare tacita a succesiunii).

Simpla calitate de fiu nu conduce automat la concluzia "am devenit proprietarul" averii ramase de pe urma lor.
Calitatea de fiu imi spune ca sunteti chemat la mostenirea parintilor, dar mai este necesara si exteriorizarea manifestarii de vointa in sensul acceptarii mostenirii lor, pentru a fi mostenitor.

Nu lasati lucrurile in voia sortii, mai ales daca stiti ca aveti o matusa vanatoare de averi ale fratilor si unchilor.

Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat auricius auricius Bun seara.Va rog sa imi spuneti daca pot face un contract de comodat cu o firma care ma va angaja in spatiul pe care doresc sa-l pun la dispozitie,desi nu sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt intr-o situatie mai dificila...sunt singur la ... sergioco93 sergioco93 Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai dificila...sunt singur la părinți și am stat într-o casă încă de la nastere, împreună cu parintii si la etaj cu ... (vezi toată discuția)