avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Matusa mea poate deveni coproprietar dupa o perioada ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Matusa mea poate deveni coproprietar dupa o perioada de timp?

Buna seara,am o casa mostenita de la parinti, sunt fiu unic, asa ca am devenit propietarul ei.Datorita faptului ca muncesc in strainatate iar casa nu era locuita am decis sa locuiasca in ea o matusa.Cum ea a fost de cand o stiu o vanatoare de averi ( ale fratilor si unchilor ) si locuiaste in casa mea de aproximativ 4 ani si o luna.Am inteles ca este o lege care ii da dreptul sa ridice pretentii pt o mica parte din aceasta locuinta acum sau dupa o perioada de 5-6 ani.Mentionez ca nu are mutatie la adresa respectiva,are un nr de telefon la aceasta adresa pe numele ei (nu stiu cum l-a obtinut).Acest lucru poate influenta cu ceva?faptul ca ea plateste facturile telefonului ? Va multumesc anticipat si SARBATORI FERICITE.....
Cel mai recent răspuns: truta_marian , utilizator 12:02, 18 Decembrie 2012
Bună ziua,

Pentru a putea primi un răspuns şi soluţii sigure din partea forumiştilor, trebuie să "faceţi lumină" cu privire la trei aspecte esenţiale: 1) dacă aţi dezbătut succesiunea de pe urma părinţilor (adică dacă aveţi certificat de moştenitor în care să scrie negru pe alb că aţi moştenit casa cu pricina) şi 2) dacă respectiva casă este înscrisă în cartea funciară (adică dacă "are cadastru şi întabulare"). Dacă răspunsul este pozitiv în ambele cazuri, atunci este important de ştiut şi dacă Dvs. v-aţi înscris certificatul de moştenitor în cartea funciară (respectiv dacă notarul care v-a făcut certificatul de moştenitor l-a depus la CF). Dacă da, e în regulă; dacă nu, trebuie să luaţi legătura cu un notar public şi să-i solicitaţi să îndeplinească această formalitate pt. Dvs. Totodată, dacă răspunsul la întrebările 1 şi 2 de mai sus este negativ, trebuie să acţionaţi rapid pentru a schimba situaţia (respectiv, aşa cum au spus forumiştii anteriori, să dezbateţi succesiunea, să înscrieţi casa în cartea funciară şi să încheiaţi cu mătuşa un contract de comodat).

Legat de termenul de 5-6 ani despre care vorbiţi: vă referiţi, probabil, la ceea ce noul cod civil numeşte "uzucapiune tabulară". Acest risc (extrem de puţin probabil în cazul Dvs.) vă paşte doar dacă imobilul este înscris în cartea funciară şi dacă mătuşa reuşeşte să "facă rost" de un act din care să rezulte că ea ar fi sau ar putea fi proprietar. Dacă ea apucă să înscrie acel act în CF şi dacă Dvs. nu contestaţi lucrul vreme de 5 ani, atunci ea devine proprietar "de-adevăratelea".

Atenţie: Dacă imobului nu este înscris în CF, atunci mătuşa ar putea face ea demersurile de înscriere şi apoi, dacă Dvs. nu reuşiţi să dovediţi că ea locuieşte în fapt acolo de dinainte de intrarea în vigoare a noului cod civil (1 Octombrie 2011) ar putea solicita instanţei, după trecerea a 10 ani de la înscrierea casei în CF, să constate că ea a devenit proprietar. Dar o asemenea "viclenie pe termen lung" e greu de conceput chiar şi din partea mătuşii Dvs. :)...

Ca să fiţi liniştit: asiguraţi-vă că aveţi certificat de moştenitor, înscrieţi-l în Cartea Funciară (cu tot cu imobil, dacă asta nu s-a întâmplat până acum) şi apoi încheiaţi cu mătuşa un contract de închiriere sau de comodat.
Cred ca raspunsul domnului Panoiu este putin eronat. Eu cunosc ca daca imobilul nu este inscris in CF si doamna are o posesie ce poate fi dovedita de 10 ani (netulburata, neviciata...), poate soliciata inscrierea imobilului pe numele ei in CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat auricius auricius Bun seara.Va rog sa imi spuneti daca pot face un contract de comodat cu o firma care ma va angaja in spatiul pe care doresc sa-l pun la dispozitie,desi nu sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt intr-o situatie mai dificila...sunt singur la ... sergioco93 sergioco93 Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai dificila...sunt singur la părinți și am stat într-o casă încă de la nastere, împreună cu parintii si la etaj cu ... (vezi toată discuția)