avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi

din punct de vedere legal rudele prin alianta ce drepturi au? exista o ierarhizare a acestora?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:40, 26 Martie 2009
La ce drepturi va referiti? Nu au drept de mostenire, cu exceptia sotului. Singurul drept "legal" este de a fi reprezentati in instanta de un afin pana la gradul IV, licentiat in drept, fara a fi necesar ca acesta sa fie avocat.
Singura legatura juridica este stabilita intre sot si rudele firesti sau din infiere ale celuilalt sot si este o legatura de afinitate iar nu de rudenie. Linia si gradul de afinitate se stabilesc in acelasi mod ca la rudenia fireasca. Efectele afinitatii sunt restranse la obligatia legala de intretinere, care exista in anumite conditii, intre un sot si copilului celuilat sot si la aspecte de ordin procedural cum ar fi : dreptul de recuzare, de a cere stramutarea pricinii, interdictia audierii ca martor. Un licentiat in drept poate asista sau reprezenta( la judecatorie), sotul sau o ruda pina la gradul IV inclusiv, fara a avea calitatea de avocat.
oare va referiti la reptul de mostenire??????????
Da, in functie la sfera la care se refera, pot fi alte drepturi sau/sau obligatii relevante!
Daca revine cu precizari...
Intrebarea este interesanta si merita sa lamurim ceva. (chiar inainte de precizari, ori tocmai ca sa inteleaga omul cam ce precizari asteptam)

Expresia "rudele prin alinata" e un soi de...struto-camila

Rudenia este legatura de sange (ma refer la rudenia fireasca, pentru ca mai este si cea prin adoptie).

Rudenia poate fi:
1. rudenie in linie dreapta = legatura intre persoanele care coboara unele din altele. Ex. tata, fiu, nepot de fiu, stranepot de fiu... Tatal e ruda de gradul I cu fiul sau, e ruda de gradul II cu nepotul sau, e ruda de gradul III cu stranepotul etc.

2. rudenie in linie colaterala = legatura dintre 2 persoane care, fara a descinde una din alta, au un autor comun. Ex. 2 frati au ca autor comun pe tatal lor, 2 veri au ca autor comun pe bunicul lor.

Fratii sunt rude de gradul II.
Unchiul si nepotul sunt rude de gradul III.
Verii - cei pe care noi ii numim "veri primari" - sunt, de fapt, rude de gradul IV (mai departe e ...folclor, peste gradul IV nu ne mai pasioneaza d.p.d.v. juridic sa stim ce hram poarta zisii "veri de-al doilea"...)


ALIANTA sau afinitatea (deci nu "rudenia prin alinata" pentru ca sunt 2 ...povesti diferite in formularea asta: rudele sunt ...rude, afinii sunt... afini ) este legatura dintre SOT si rudele celuilalt sot.

Adica, ginerele si socrul sunt afini. (afini de gradul I) La fel sunt nora si soacra/ ginerele si soacra/socru si nora.
Sotul si fratele sotiei (cumnatul) sunt afini de gradul II. (de ce de gradul 2? pentru ca fratele si sora sunt rude de gradul 2, iar afinitatea "imprumuta" gradul acesta)

Cuscrii ...nu mai sunt nimic (ii numim noi asa ca sa avem de ce sa bem la nunta, dar notiunea de cuscrii nu are nici o relevanta d.p.d.v. juridic).
Tot astfel, fratele sotului si sora sotiei...nu sunt afini.

Acum, stiind povestea de mai sus, spuneti-ne ce va intereseaza sa stiti.
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Bună seara am o problema cu o moștenire am un unchi (fratele ... At49692@gmail.com At49692@gmail.com Bună seara am o problema cu o moștenire am un unchi(fratele tatălui meu care este decedat, menționez ca nu mai am frații) care nu are copii nici soție ... (vezi toată discuția)
Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)