in 2010 s-a platit taxa judiciara de timbru pt un proces de partaj. partajul s-a incheiat cu o mediere si o tranzactie depusa la judecatorie. la pronuntarea deciziei s-a cerut si restituirea taxei de timbru. Nu se restituie taxa de timbru...etc si culmea se invoca art din legea medierii care spune ca "la cererea partii interesate se restituie taxa de timbru". decizia nu este inca redacatata, info sunt doar cele de pe saitul judecatoriei. ; apoi am vb cu un avocat ce-mi spunea ca GUVERNUL PONTA a dat o lege care opreste toate aceste restutuiri de taxa de timbru (prevazute in cpp, legea medierii si probabil si alte legi marunte). nu mai inteleg nimic. va rog daca poate cineva sa ma lamureasca.
Daca procesul de partaj s-a "consumat" in mare parte in fata instantei si de-abia spre sfarsit l-ati incheiat printr-un acord de mediere, atunci nu veti primi banii pe taxe inapoi pentru ca se presupune ca instanta a "muncit" pana in acel moment in proces.
Daca incepeati procesul de partaj prin a depune pe masa instantei acordul de mediere atunci vi se restituia taxa de timbru. Au fost situatii cand instanta functie de cat a "muncit"restituia o cota-parte.
In 2010, medierea nu avea nici o legatura cu guvernul Ponta ca atare, cum legea nu retroactiveaza primele randuri expuse aici reprezinta esenta practicii judecatoresti.
Si apoi trebuie sa verificati daca avocatul chiar a cerut si cand restituirea taxei de timbru...
pai nu s-a consumat in fata instantei decat o infatisare la care partea adversa a cerut amanare lipsa aparare. solutia s-a dat in 2012 iar faza cu guvernul n-am scos-o eu. asa a zis acel avocat numai ca n-a stiut sa-mi mentioneze exact nr actului normativ vizat.
in dec 2010 s-a deschis procesul, a urmat amanare liupsa aparare apoi suspendare din oficiu de catre instanta pt interventie in dosar(s-a constituit un altr dosar prin care s-a scos de la partaj o parte din masa de partaj si s-a platit separat alta taxa de timbru)la repunere pe rol s-a prezentat tranzactia incheiata la mediator...care costa 800 lei . ca asa ne-a spus avocatul nostru ca mergand la mediator se returneza taxa...etc. in legea medierii spune doar ca incheierea tranzactiei presupune si returnerea taxei de timbru. nu conditioneaza in nici un fel.
Pt conflictele solutionate prin mediere dupa data de 1 oct 2012, nu mai exista posibilitatea de restituire a taxei de timbru in ce priveste transferul dreptului de proprietate, partaje si cauze succesorale.
Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Art. 59^2
Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale."
dar de ce oare avocatul meu a tot tras de timp? stia ca vine legea asta? din iunie trag de el ...nu cred ca si-a facut datoria. si acu nu se mai oboseste sa rasp la tel de cand s-a dat sentinta. sa-ti fie rusine domnule avocat sper ca urmaresti acest forum
nu se stia forma pe care o va lua aceasta modificare a legii medierii. Solutia este normala, chiar daca este daca de guvernul Ponta, pt ca lumea se invatase sa nu se mai duca la notar sa faca partaj ci sa se dea in judecata, se platea taxa de timbru, dadeau nimica toata la mediator, duceau la instanta acordul si isi luau inapoi taxa de timbru, fentand o taxa mare pe care trebuia sa o primeasca statul.
nu e vorba de cat a muncit sau nu a muncit instanta, nu are nicio legatura. e vorba de legea medierii.
Partaj
verde54
As dori sa stiu, daca in cazul unui divort pot face partaj pe un singur bun care are o anume valoare sau legea ma obliga sa fac partaj pe toate bunurile facute ... (vezi toată discuția)