avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca in schimburi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca in schimburi

Buna ziua. Am o nedumerire.
Lucrez in ture de 12 cu 48 de ani de zile. In ultima perioada, pentru a multumi pe cate cineva , sefii nostri modifica turele la 2-3 luni. Adica ne muta de pe o tura pe alta iar noi nu mai avem cum sa respectam nici programarea concediilor, nici a zilelor libere, ne trezim ca iesim in data de 01 a luniidin tura de noapte, dupa 13 ore de munca, dimineata si tot in aceeasi zi seara intram iar de serviciu. Nu ne mai putem face un program cu familia , o programare la un medic , deoarece nu stim daca tura nu se schimba de la o luna la alta. Eu stiu ca la turele de 12 cu 48 ar trebui sa stiu cum lucrez si peste doi ani. Sigur, plus minus cateva ture. Au fost cazuri cand in data de 01 a lunii dimineata ieseam din tura de noapte si pentru ca s-au modificat turele ar fi trebuit sa intru de serviciu tot in aceeasi dimineata. Adica sa nu mai plec acasa sa raman in continuare inca 11 ore la serviciu. Oare noi nu mai avem drepturi? Va rog mult sa ma lamuriti.
Va multumesc#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 17 Decembrie 2012
conform art. 115 alin.2) din Codul Muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de rapaus de 24 ore.
Va sfatuiesc sa faceti o reclamatie (care poate fi si anonima) la itm, in care sa sesizai faptul ca nu se respecta timpul de odihna.
Reclamatiile anonime se claseaza...
Va multumesc mult
bissy_ralu a scris:

....
Va sfatuiesc sa faceti o reclamatie (care poate fi si anonima) la itm, in care sa sesizai faptul ca nu se respecta timpul de odihna.



OG nr.27/2002 , art.7 - Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează ....


@ maria_2012
art.117 C.mun.
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariatilor pentru stabilirea programului de munca şi a modului de repartizare a acestuia pe zile. Daca sunt respectate legea, regulamentul intern şi contractul colectiv de munca aplicabil, angajatorul nu trebuie decat sa încunoştiinteze salariatii şi sa afişeze programul de munca.
faptul ca angajatorul nu este obligat sa se consulte cu salariatii la repartizarea programului de lucru nu exclude faptul ca programul de lucru trebuie sa respecte cerintele legale. Astfel, conform art. de mai sus din codul muncii, un program de 12 ore trebuie urmat de o perioada de repaus. Acest lucru trebuie evidentiat in fisa de pontaj.
Revin cu raspunsul de mai sus, ptr maria_2012: se poate face reclamatie la itm, care, in cazul in care sesizeaza nereguli, poate dispune măsuri pentru indreptarea lor. Dacă măsurile nu se respecta, se poate aplica o amendă.

Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Abuz de putere , din partea sefului? Elisaaa Elisaaa Buna seara! Este legal ca asistentul sef sa modifice graficul de ture dupa cum vrea el, si sa nu anunte inainte muncitorul(asistentul medical)? Sa nu il ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal la program de lucru in ture virgils1971 virgils1971 Va rog sa confirmati ca art.137 din Codul Muncii se aplica si la salariatii care efectueaza serviciul dupa un program de lucru in ture. Angajatorul a ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu program lucru 12/24 12/48 crysty90 crysty90 buna ziua. lucrez la o firma de paza cu programul 12/24 12/48, contract de munca individual. mai am de luat 14 zile de concediu de odihna. cum se ... (vezi toată discuția)