avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare eronata a unei facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare eronata a unei facturi

buna ziua,

cum pot proceda in cazul in care am inregistrat o fact din luna noiemb in luna oct?cat este de grav?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 10:01, 19 Decembrie 2012
N-as zice ca e grav, dar poate depinde in functie de... anul in care ati facut aceasta. :) Banuiesc, insa, ce despre anul 2012 e vorba...
Ati inregistrat factura si vreti sa corectati: faceti aceeasi inregistrare "in rosu" = storno (apoi, din nou ( "in negru" ), inregistrare - in luna corecta). Daca declaratiile lunare/trimestriale au fost deja "trimise" nu cred ca ar trebui sa faceti rectificative pentru ca sumele ar trebui sa coincida... dar pentru corectitudine faceti-le.
In nota contabila, la "explicatii" scrieti de ce faceti operatiunea.

P.S. Aceasta greseala pare a fi cauzata de faptul ca inregistrarile nu sunt (nu au fost) facute zilnic, cum cere legea contabilitatii... :) dar e si in functie de conjunctura... (cine, cand, cum a preluat actele) Din nou: nu e grav (din punct de vedere al unui eventual control de la "fisc" ), dar nu e corect.
Buna dimineata,

In cazul in care societatea Dvs. este inregistrata ca platitoare de TVA si ati depus declaratia 300, va trebui sa inscrieti suma stornata pe randul 30 - regularizari, iar valoarea corecta o lasati inscrisa la randul 22- achiziitii de bunuri si servicii sau dupa caz, randul 16 si randul 9 pentru livrari de bunuri si servicii.

Refaceti si declaratia 394 aferenta lunii octombrie pe care o diminuati cu aceasta valoare, iar in declaratia 394 pentru luna noiembrie lasati declarata numai valoarea facturii in negru, inregistrarea aferenta stornarii, o stergeti din fisier.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
eu, unu', n-as storna nimic, n-as reface declaratiile...

Înregistrările în contabilitate se fac cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor după data de întocmire SAU de intrare a acestora în unitate...
[ link extern ]
Liviu,

Vorbim de un document emis in luna noiembrie, inregistrat eronat in luna octombrie. Trebuie facute corectii.
da, e un caz rar, neprins in legislatie... sa inregistrez acum, in decembrie 2012, o factura din ianuarie 2013:rolleyes::)

Alte discuții în legătură

Tva la incasare DOBRE CRISTINA DOBRE CRISTINA Daca se emite o factura in Ianuarie, insa clientul, persoana fizica, imi achita factura in februarie, in numerar. Cand se va inregistra TVA -ul ? In Ianuarie, ... (vezi toată discuția)
Mare dilema si nelamurire! Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Daca o persoana angajata in functia de contabil sef descopera ca anterior angajarii sale nu sunt inregistrate in contabilitatea firmei bonuri ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara uitata ioana.diana.cristea ioana.diana.cristea Buna ziua. Am o problema urgenta. Am descoperit ca contabila nu a inregistrat o factura din noiembrie 2009 cu o achizitie din Germania. Ce mai pot face eu ... (vezi toată discuția)