avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Falsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Falsa

Trebuie subliniat ca declaratiile de renuntare la succesiune sunt valabile numai daca sunt date strict inlauntrul termenului de 6 luni de la decesul de cujusului, deci in termenul de optiune succesorala. Asa-zisele "declaratii de renuntare" consemnate in incheierea intocmita de notar cu ocazia eliberarii certificatului de mostenitor, prin care se precizeaza ca unul sau mai multi erezi au "renuntat" la succesiune, insa din analiza in spe a declaratiilor rezulta ca sunt datate dupa trecerea termenului de optinune succesorala si care declaratii, in concret, doar atesta faptul ca declarantul nu a facut niciun fel de acte, tacite sau exprese, de acceptare a mostenirii aflatoare in acel moment in averea autorului, nu sunt declaratii de renuntare la succesiune propriu-zise, chiar daca sunt inregistrate ca atare in registrul de acte autentice al notariatului, ci sunt simple declaratii formale de neacceptare, care au cu totul alt efect juridic decat o declaratie veritabila de renuntare la succesiune. Astfel, in timp ce neacceptantul devine strain doar fata de emolumentul succesiunii ce s-a gasit in averea de cujusului la moartea sa, pastrandu-si insa calitatea de erede, renuntatorul e considerat a nu fi fost niciodata erede, in virtutea art.696 Cod Civil. Rostul acestei distinctii - esentiale - intre "renuntator" si "neacceptant" a iesit puternic la iveala cu ocazia aparitiei Legii nr 18/1991 (cu modificarile si completarile de rigoare), care prin faimosul art.13 acorda erezilor neacceptanti un termen de gratie de 6 luni, in care ei isi pot formula optiunea asupra restituirii (sau nu) a terenurilor ce au apartinut de cujusilor lor, dar care terenuri nu se aflau in circuitul civil la data decesului autorilor, ci erau incluse in mod arbitrar in patrimoniul fostelor CAP; or, potrivit si interpretarii date acestui text de lege prin Decizia nr. XI din 5 februarie 2007 a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, "beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire."

In consecinta, un certificat de mostenitor ce ar cuprinde mentiunea ca unul dintre cei ce-au participat la dezbaterea succesiunii a renuntat la mostenire poate fi constatat ca nul absolut, printr-o actiune imprescriptibila, daca se conchide, din analiza pretinsei "declaratii de renuntare" aflata la dosarul succesiunii sau adusa ca proba in proces de catre una dintre parti, ca aceasta este in fapt doar o declaratie formala de neacceptare, data peste termenul de optiune succesorala de 6 luni, iar nu o declaratie propriu-zisa de renuntare, chiar daca falsa „declaratie de renuntare” ar fi inscrisa ca atare in registrul de renuntari la succesiune al notariatului. In acest sens, de exemplu, s-a pronuntat Tribunalul Dolj, printr-o decizie datata 16.08.2008, in dosar nr.10520/215/2007.

ps. Am vrut sa-mi intitulez topicul Falsa "declaratie de renuntare". Habar n-am de ce a aparut doar "Falsa"... I-as fi recunoscator distinsului Admin daca ar face rectificarea de rigoare in titlul acestui topic... Thank You :)
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
juristu X, utilizator
Cel mai recent răspuns: juristu X , utilizator 14:23, 5 Februarie 2009
Este o speta interesanta, si chiar ieri era un subiect postat pe forum, caruia i s-ar putea potrivi. Ma indoiesc insa ca se mai afla in termenul de 6 luni.
Cred ca stiu la ce te referi, dear Brom. Insa n-am inteles daca acolo succesiunea chiar a fost dezbatuta si daca - si cum, si cand - au fost date declaratiile acelea de renuntare... Caci daca ele sunt datate dupa termenul de optiune succesorala si sunt formulate ca si declaratii de neacceptare in termen, sunt, in mod evident, false "declaratii de renuntare"...

De fapt, distinctia practica intre o declaratie veritabila de renuntare (data in termenul de 6 luni) si o falsa declaratie de renuntare (data dupa trecerea termenului de 6 luni de la moartea de cujusului) apare doar in spetele induse de celebrul art.13 din Legea nr.18/1991... Daca cineva mai cunoaste si alte asemenea cazuri in care distinctia cu pricina si-ar gasi utilitatea, este rugat sa-l spuna acum, ori sa taca pt totdeauna... :)

O zi excelenta va urez

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! succesiune fara acord? PME PME Sotul este decedat, sotia este in viata, iar unul din cei 6 copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fara acordul acestuia se poate imparti partea ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)