avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calculul indemnizatiei crestere copli pe baza ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calculul indemnizatiei crestere copli pe baza concediului medical???

Buna ziua
Am mare rugaminte la dvs sa analizati si sa-mi dati cateva raspunsuri deoarece sunt in ceata.
In luna Mai m-am angajat pe un salariu de 700 lei/luna, iar din 15 Decembrie mi-a fost marit salariul la 5000/luna pt o functie de conducere ce am primit-o.
Azi am aflat de la medic ca sunt insarcinata in 6 saptamani si deoarece ma simt foarte rau m-ia dat concediu medical.Se pare ca pana voi naste raman in medical.
Intrebare: Care va fi suma indemnizatiei de crestere a copilului pe care eu o voi primi? Chiar vreau sa vad pe cineva care o sa ma lamureasca.Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:52, 4 Ianuarie 2013
Concediul medical inceput in luna decembrie se va calcula astfel:
indemnizatia= media zilnica X nr.zile lucratoare incluse in perioada de concediu medical
media zilnica = total venituri realizate in 6 luni anterioare : nr.zile lucrate in cele 6 luni X 75%.

total venituri realizate in 6 luni anterioare = 700 X 6 = 4200 lei
nr. zile lucrate in cele 6 luni = 21+23+20+22+22+20=128 zile (daca n-ati avut fara plata)
media zilnica= 4200 :128 x 75% = 24,61 lei

Daca ati primit CM din 20 decembrie, aveti 6 zile lucratoare pentru care primiti indemnizatie de 24,61 X 6 = 148 lei brut.
Din pacate, salariul de 5000 lei nu va ajuta cu nimic.

Pentru indemnizatia de CCC se vor lua in calcul veniturile realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, adica indemnizatiile de concediu medical+salariul realizat pe perioada lucrata.Indemnizatia de CCC nu poate fi mai mica de 600 lei.
Multa sanatate!

OUG nr.111/2010:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

..........

ISR=500 lei.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
ana-cer, moderator
1. - Indemnizatia pentru orice concediu medical (inclusiv concediul de risc maternal si concediul de maternitate) se calculeaza astfel:
- Sume veniturilor brute pe cele 6 luni anterioare evenimentului se impartela numarul de zile lucratoare din cele 6 luni. si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste apoi procentul de indemnizatie (in functie de diagnostic) si apoi cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical si se obtine indemnizatia pentru concediul medical respectiv.
- Daca dvs. aveti concediu medical in decembrie 2012 se vor lua in calcul veniturile brute din lunile iunie-noiembrie 2012.

2. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este calculata ca 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca dvs. veti fi in concediu medical pana la data nasterii (deci cca 8 luni de zile), indemnizatia pentru CCC va fi foarte mica (dar nu mai putin de 600 lei) deoarece sunt luate in calcul veniturile nete din indemnizatia de concediu medical.
- Ar fi bine daca ati putea sa mergeti la serviciu cat mai mult pentru a putea beneficia de venitul din salariul de 5000 lei, maca pentru cateva luni.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
buna te rog din suflet daca ma poti lamuri si pe mine cu ceva.....eu lucrez de 6 luni de zile si acum am aflat ca sunt insarcinata si unele pers imi spun ca avand 6 luni plus 9 pana nasc ma incadrez sa iau bani pt cresterea copilului alte pers imi spun ca nu iau ca ar trebui sa am 12 luni plus cele 9 psns nasc,,,deci pana la urma cum e????raspuns urgent te implor!!
Am scris un pic mai sus:

OUG nr.111/2010:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

..........

ISR=500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie cu concediu fara plata amyST amyST Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru bebe2 in cazul in care am avut indemnizatie pentru bebe1 timp de 11 luni apoi am intrat in ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu crestere copil Chirasan Chirasan Buna ziua, Sunt in luna a 7-a de sarcina si as dori sa stiu cum se calculeaza valoarea indemnizatiei de crestere a copilului, daca doresc sa imi iau ... (vezi toată discuția)