avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie cu concediu fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie cu concediu fara plata

Buna ziua,
As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru bebe2 in cazul in care am avut indemnizatie pentru bebe1 timp de 11 luni apoi am intrat in concediu fara plata adica ultimele 12 luni anterioare nasterii bebe2 ar fi:
-CCC fara plata 6 luni
-salariu 4 luni: 3000lei *4
-concediu prenatal 2 luni - care nu stiu cum se calculeaza cu concediul fara plata
Multumesc mult pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:41, 8 Septembrie 2014
Indemnizatia de maternitate se calculeaza astfel:

media zilnica = 3000 x 4 luni : (total zile lucrate in cele 4 luni)

ndemnizatia = media zilnica x 85% x nr. zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical
La aceasta indemnizatie nu se calculeaza CASS 5,5%, somaj 0,5% si impozit.
Se retine doar CAS = 10,5% x (salariu mediu 2298 x 35%) proportional cu zilele de medical din luna.
Pentru o luna intreaga CAS = 84 lei
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luma nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca spuneti ca in ultimele 12 luni inaine de nastere ati fost 6 luni in concediu fara plata atunci nu veti putea beneficia de CCC.
- Veti beneficia numai de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoare lunii in care s-a nascut copilul.
Am fost in concediu crestere copil fara plata ceea ce se considera perioada asimilata, deci ma incadrez clar pentru a beneifcia CCC la al doilea copil. Intrebarea mea era cum se calculeaza.
1. - Inseamna ca ati fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului intre 1 si 2 ani si aceasta perioada este asimilata perioadelor de obtinere de venituri profesionale.
- Este o perioada in care nu ati avut venituri din salarii.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 21
...
(4) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta, fara venituri aferente acestora, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 1,2 ISR. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.

(5) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (2) rezulta un cuantum mai mic de 1,2 ISR, se acorda 1,2 ISR.

3. 1 ISR, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
indemnizatie crestere copil, mama studenta ifrimg ifrimg Buna ziua sunt studenta in anul 2 la zi (stat).Copilul sa nascut in decembrie.Din ianuarie pana in iunie am lucrat urmand a fi acoperita cu facultatea pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului miron cristina miron cristina Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am fost in concediul de crestere al copilului pentru 2 ani pana in septembrie 2014. Dupa ce am incheiat ... (vezi toată discuția)