avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere

Buna ziua,
Ma puteti ajuta si pe mine?
acum vreo 3 luni am dat la cineva sa imi repare laptopul si nu l-am mai primit inapoi. am fost la politie dar mi-a dat de inteles ca il va bate pe fratemeu daca mai merg la politie. Mi-a zis ca mi-l va da inapoi dar a plecat din tara si dus a fost si el si laptopul meu. Fratemeu va pleca in germania si acum am curaj sa merg la politie iar. credeti ca mai am vreo sansa sa il recuperez sau macar banii? mentionez ca i-am dat banii pentru reparatie si am si martori cand i-am dat banii si si laptopul.
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 15:37, 20 Decembrie 2012
Faptul ca nu v-a restituit laptopul e abuz de incredere, si ar fi trebuit sa faceti o plangere despre aceasta fapta in termen de doua luni de cand ati aflat cine e vinovat de fapta (conform Codului de procedura penala), deci cu laptopul nu prea mai aveti ce face. (Banuiesc ca prima oara cand ati fost la politie nu ati si depus plangere, doar v-ati informat)

Faptul de a va lua banii, dvs. crezand ca sunt pt reparatii si ei fiind doar sustrasi, eu as zice ca e inselaciune, pentru care puteti depune plangere oricand pana la prescrierea faptei, adica in termen de 10 ani.

Sansele de a va chiar obtine banii inapoi nu pot sa vi le estimez..

Succes


Art. 215 - Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Art. 213 - Abuzul de încredere
(1) Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă.
(2) Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Art. 122 - Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
si daca fac o plangere la politie pentru laptop e in zadar din cauza ca au trecut cele 2 luni?
Mergeti la politie si vedeti ce va mai zic si cei de acolo...

Poate merge sa incadrati tot la inselaciune ca v-a retinut laptopul, ca pana la urma v-a spus ca vi-l repara si defapt scopul era de a si-l insusi...

Incercati si vedeti cum va mai indruma la politie. De pierdut tot nu mai aveti ce pierde.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii despre prescriptie prezent si viitor zapatero zapatero As vrea sa stiu daca se poate de la data ramanerii definitive a unei hotarari penale care este termenul exact de prescriptie si cum este acesta prevazut in ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie dreptul de a introduce plangere pt inselaciune liliana11 liliana11 in cat timp se prescrie dreptul de a introduce plangere pt inselaciune Multumesc (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua.in cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in 2008, care a ajuns pe rolul instantei in anul 2013, putem vorbi despre prescriptie? Aceeasi ... (vezi toată discuția)