avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul consum apa

Buna ziua,
Sunt proprietara unei garsoniere in care locuieste fratele meu. Serviciul nu ii permite sa ajunga la asociatie in timpul programului administratorului in primele 5 zile ale lunii, asa ca din mai 2011 pana in noiembrie 2012 a lasat indexul in cutia postala a administratiei cand si-a amintit de el si nu i s-a luat in calcul, fiind trecut pe consum pausal.
Fiind in culpa a acceptat situatia si luna de luna a platit acest consum pausal, mult mai mare decat cel real.
Mie nu mi-a spus de aceasta problema, am aflat in octombrie, am citit eu indexul la inceput si sfarsit de noiembrie si l-am dus administratorului pe 4 decembrie. Nu am cerut reactualizarea indexului, caz in care multe luni nu ar mai trebui sa platesc nimic pentru consumul de apa, am cerut doar sa se factureze consumul real incepand cu luna noiembrie.
Mentionez ca in acest interval de 19 luni indexul contoarelor de apa a aratat un consum total de 59 de mc de apa rece si 60 de apa calda, fapt care duce la medie de 3,1-3,2 mc de apa rece/calda pe luna.
Ieri s-au afisat listele de plata pentru luna noiembrie si la apa rece sunt trecuti 100,8 mc (nu e greseala, sunt peste o suta de metri cubi de apa) si 6,8 mc de apa calda. Discutand cu administratorul la telefon mi-a spus ca e posibil ca eu sa fi avut un consum de 10mc lunar, ca ei au avut luni in care au trecut doar 1 mc (adevarat, insa majoritatea lunilor au peste 3 mc de apa rece si apa calda, de ex in octombrie sunt 8 mc de apa calda si 1 mc de apa rece) asa ca au facut diferenta intre indexul predat anterior si cel predat in decembrie si au pus la plata.Si sa le multumesc ca nu au facut asta si la apa calda. Vor sa vina sa vada indexul real si in lunile urmatoare se va face compensarea.
Suma este de aproximativ 900 de lei pe care fratele meu nu are cum s-o plateasca, se vor adauga penalitati de 2% pe zi, va dati seama ce inseamna factura asta. Iar 40 mc de apa rece platiti in plus acum se vor consuma in mai bine de un an, asta daca vor fi de acord sa faca o compensare.

Au procedat corect? Daca nu, cum se calculeaza corect consumul de apa pentru luna noiembrie? Va rog si baza legala.
Ce pot face pentru indrepta situatia? Consumul pausal se trece in fisa de consum si se actualizeaza lunar indexul? Repet, a platit luna de luna un consum mai mare caci prostia se plateste, nu cere regularizarea consumului, doar sa plateasca exact ce au arat contoarele la inceput si sfarsit de noiembrie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Diana-D , utilizator 15:43, 20 Decembrie 2012
In situatia in care perioada mai 2011-noiembrie 2012 s-a acceptat tacit impunerea de consum pausal desi sustineti ca se comunica indexul real consumat,problema se poate solutiona numai prin implicarea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari care sa verifice valoarea apometrelor si sa dispuna corectiile de rigoare in evidenta asociatiei de proprietari
Este o culpa comuna atat a fratelui care nu a sesizat diferenta intre valoarea consumului real si cel impus la plata in conditiile in care se sustine ca lunar a lasat indexul in cutia postala a administratiei

In situatia in care lunar a fost comunicat indexul real ar trebui ca persoanele responsabile in preluarea datelor si calcularea cotei de intretinere sa raspunda pentru impunerea in sistem pausal
In temeiul disp art 12 A c si d din HG nr 1588/2007 aveti dreptul sa formulati
contestatie in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata a intretinerii .Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Cum scriam mai sus, a lasat indexul cand si-a amintit, dupa data de 5 a lunii in cutia postala. Aceste indexuri nu sunt luate in considerare de asociatie si se arunca, iar "consumul se trece pausal si nu se admite regularizarea" -am citat din ce scrie la avizier. Nu are astfel nicio dovada ca pus ceva in cutie si oricum nu l-a pus lunar.
Sa presupunem ca niciodara in acest interval nu a dat consumul, cum se face calculul intretinerii pe noiembrie 2012? Si baza legala, va rog. E acolo stat in stat, trebuie sa fiu bine documentata.
Repet, a acceptat 18 luni consumul impus de asociatie, e legal ca acesta sa nu fie scazut din consumul total pe 19 luni? Mai ales in conditiile in care consul real e mai mic decat cel impus si nu cerem regularizarea, pe principul prostia se plateste. Va spun ca-mi pare rau ca am dat indexul , daca stiam ca ajung in situatia asta il lasam pe pausal pe timp nelimitat.
Dincolo de faptul ca nu tin cont de ce s-a platit 18 luni si cer plata acum ca si cum lunar ar fi trecut consum zewro, au mai adaugat din pix inca 40 de mc.
Daca fac contestatie si se admite, lista aceasta de plata ramane valabila? suma e mare si vor cere penalitati, mai ales ca nu se admite plata partiala si nu are cum in decembrie sa dea aproape tot salariul pe o intretinere.
Contestatia poate fi trimisa si prin scrisoare recomandata? daca nu gasesc presedintele acasa, se pare ca se intoarce in Bucuresti dupa Craciun, o pot lasa administratorului? primesc un bon de inregistrare?
Va spun ca-mi pare tare rau ca am dat consumul real. Daca stiam ce vor face si stresul pe care mi l-au creat - frate-miu imi zice sa platesc eu daca nu am lasat pe pausal- nu ma implicam si nu transmiteam niciun index.
1-Responsabil principal pentru situatia existenta este fratele dvs care nu a inteles sa respecte termenul stabilit pentru comunicare lunara index consum apa
2-
e legal ca acesta sa nu fie scazut din consumul total pe 19 luni?
nu cerem regularizarea,



Daca nu intelegeti sa cereri regularizarea consumului ,care mai este justificarea demersurilor dvs ?
3-
cer plata acum ca si cum lunar ar fi trecut consum zewro,

Daca in realitate a existat consum lunar,care este temeiul legal in care cereti plata consum zevvro??

4-Daca presedintele de asociatie admite contestatia la valorile impuse in lista lunii X,lista de plata ramane perfect valabila,urmand a se opera modificari in lista lunii urmatoare
Asociatia de proprietari detine obligatia sa primeasca orice suma pe care locatarul intelege sa o depuna in contul cotelor individuale de intretinere
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
ynocentta, utilizator
Nu cred ca m-am facut inteleasa:
1. 18 luni fratele meu a platit pausal, fiind in culpa a acceptat
2. luna aceasta am intervenit eu si am dat asociatie indexul de la inceput si sfarsit de noiembrie, pe principiul "numai plati ca frasierul ce nu consumi'
3. in luna noiembrie 2012nu se face calculul ca diferenta dintre consumul la final de noiembrie 2012 si inceput de noiembrie 2012 cum am crezut eu ca este normal, ci din indexul de sfarsit de noiembrie 2012 se scade indexul de sfarsit de mai 2011 si se adauga si un plus de 40 mc, total 100mc.
e corect asa? practic , desi lunar asociatia a trecut in listele de plata un consum pausal de care acum nu tin cont si imi pun la plata diferenta dintre indexul de acum si cel din mai 2011.
Repet, stiu ca prostia se plateste, dar in felul acesta?
Cum se calculeaza legal consumul intr-o asa situatie: nu se da indexul 19 luni, 19 se calculeaza pausal, in a 19-a cum se plateste? In fisa de consum se inregistreaza consumul pausal? penalitatile pentru sumele calculate gresit cine le va plati?

Alte discuții în legătură

Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)
Apa calda/rece , pausal lucianpruna lucianpruna Buna ziua, Stau intr-un apartament in Bucuresti , cu 2 camere, si de 14 luni de zile sunt trecut la pausal, 5 metri apa rece si 4 metri apa calda o persoana. ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)