avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... E-mail-ul poate fi proba in instanta in cazul meu ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

E-mail-ul poate fi proba in instanta in cazul meu ?

Buna ziua !

Am o situatie in care nu stiu cum sa procedez .

Am fost agent de asigurari o perioada de 2 ani insa am lucrat si eu si un amic pe acelasi contract de mandat (detinut pe numele meu ) , intelegandu-ne , verbal , ca atat comisioanele cat si impozitul pe venit sa le impartim 50%-50% . Comisioanele le-am impartit , conform intelegerii , insa a venit si vremea platii impozitului la ANAF .
Facand o paranteza ,dupa cum se stie , in cazul contractelor de mandat in asigurari , impozitul de 16% se retine la sursa in cuantum de 10% iar diferenta de 6% se plateste in baza declaratiei depusa la organul fiscal impreuna cu adeverinta de venit eliberata de platitorul de venit pentru anul respectiv.
Astfel cei 10% au fost retinuti la sursa iar pentru diferenta de 6% am depus declaratiile , rezultand o suma de plata la ANAF in cuantum de cca. 3000 lei pentru cei doi ani .
Bineinteles ca suma nu am achitat-o si ANAF-ul a procedat la executarea silita , punand poprire pe conturile mele precum si pe salariul pe care il incasez lunar .
I-am adus la cunostinta , prin e-mail (atasand toate notificarile de la ANAF din care reiese valoarea si natura debitului , sa nu creada ca e vorba de alte datorii de-ale mele), amicului cu care am lucrat faptul ca trebuie sa platim aceasta suma care , conform intelegerii , ar reveni 1500 lei mie si 1500 lei partea lui , bani pe care i-am rugat sa ii vireze in contul meu bancar (avand poprire automat ajung in contul ANAF-ului ) . Amicul meu mi-a raspuns printr-un e-mail in care isi recunoaste datoria si isi ia angajamentul sa depuna lunar bani in cont intrucat nu dispune de toata suma (1500 lei) . Problema e ca de atunci (august 2012) cand a recunoscut datoria si pana acum (decembrie 2012) nu a depus nici o suma in cont . I-am mai trimis in aceasta perioada cca. 4 mailuri cu rugaminti si la ultimul e-mail mi-a raspuns ca pana la data de 1 decembrie imi depune in cont jumatate din suma (750 lei) insa acest lucru nu s-a intamplat . Acum ,fireste , nu mai raspunde nici la telefon nici la e-mail .

Ce pot face in aceasta situatie ? Am la indemana vreun mijloc legal de a recupera acei banuti avand in vedere faptul ca si-a recunoscut datoria ? Poate fi considerat e-mail-ul prin care si-a recunoscut datoria ca proba in instanta ? Renteaza sa apelez la instanta pentru aceasta situatie avand in vedere cuantumul datoriei care nu este unul extrem de mare ? Se poate trimite vreo notificare in acest sens ?

Este medierea o solutie in aceasta situatie (avand in vedere ca nu si-a respectat propriile termene de plata) ? Intreb pentru ca in urma medierii(daca partile se prezinta bineinteles) se incheie un proces-verbal in care e stipulata si valoarea datoriei pe care , implicit , amicul meu o va recunoaste si daca nu va respecta termenele de la mediere , ma gandesc ca poate fi proba in instanta procesul-verbal unde e stipulata suma , recunoscuta de catre el .

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 17:43, 20 Decembrie 2012
Cel mai bine ar fi sa incheiati un inscris/contract/intelegere/acord etc cu persoana respectiva, in care sa recunoasca acea suma si termenul de plata.

Abia dupa ce aveti ceva scris puteti sa va ganditi la instanta de judecata. Este dificil sa formulati actiune in instanta doar pe baza unui email.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
ContSters258148, utilizator
Multumesc pentru sfat dle. Ionescu ! Presupun ca acel document va trebui redactat si semnat in fata unui notar pentru a avea cat de cat valoare in instanta , nu ? Dar daca se incheie un acord la mediator ? Intreb pentru ca mediatorul il va contacta si ii va trimite o invitatie la mediere.Iar persoana in cauza se teme de astfel de situatii (invitatii , citatii etc.) si ma gandesc ca invitatia la mediere ar "stimula-o" sa isi achite macar partial datoria . Ca sa chem persoana la notar nu cred ca ar veni de bunavoie ... avand in vedere ca nu imi mai raspunde la telefon. Pe cand de invitatia la mediere s-ar putea sa se "sperie" si sa vina la mediere sau macar sa imi raspunda la telefon.

Astfel , presupunand ca se prezinta la mediator si semneaza acordul , daca nu il respecta , il pot folosi in instanta ?

Cred ca ar trebui sa consult si un mediator pentru ca stau si ma gandesc...neavand vreun contract/document incheiat cu persoana in cauza , mediatorul are vreun temei legal sa cheme persoana respectiva la mediere ? Adica , practic , eu nu am la dispozitie decat acel e-mail pe care il pot prezenta mediatorului ca dovada a faptului ca datoria acelui om fata de mine exista....si e posibil sa nu ia vreo masura , nu ? nici macar invitatia......plus ca respectivul si-a vandut locuinta din orasul unde domicilia si s-a mutat la copii la Bucuresti , iar actul de identitate nu si l-a modificat cu noua adresa de domiciliu (stiu sigur asta) .... iar mediatorul unde ii trimite invitatia ? ..... stiu ca e incurcata situatia si nu prea am sanse , legal vorbind , dar poate cine stie.....
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
allexx332, utilizator
Ati avea martori privind acest aranjament ? In afara de mailul ala, aveti si alte probe ?
Il puteti notifica prin avocat sau sa-l invitati la mediere.. in ambele variante va costa un pic, apoi chiar daca semnati un acord de mediere, va trebui fie sa-l prezentati instantei , fie sa-l autentificati la notar.
Daca nu da curs invitatiei, macar veti avea dovada ca ati incercati sa rezolvati pe cale amiabila, nu stiu cat va aprecia instanta :)
Puteti risca si sa-l actionati direct in instanta cu pretentii sa va restituie cat va datoreaza, daca in afara de emailul ala, mai aveti si alte probe, puteti avea castig de cauza, va ajuta si faptul ca s-ar putea sa nu se prezinte sa se apere.

Taxa de timbru nu va fi mare pt suma pt care va judecati, dar daca omul se prezinta, se apara si pierdeti procesul, veti plati si cheltuielile lui de judecata daca va solicita.

Acordul de mediere, daca aveti norocul sa ajungeti la asa ceva, poate fi investit cu formula executorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Solicitare acte inainte de informare Ramona24 Ramona24 Procedura e inceputa si inca informarea nu e neconstitutionala pana la publicarea in M.O. Intrebare- maine este programata sedinta de mediere ... (vezi toată discuția)
Convocare la mediere, mediator lipsa! Dumies Dumies Am gasit inchisa usa unde trebuia sa aiba loc medierea la sediul mediatorului. Ce e de facut? (vezi toată discuția)