avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinii nu vor sa semneze pentru spatiu comercial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinii nu vor sa semneze pentru spatiu comercial

Buna ziua,

Am luat un ap si suntem in curs de amenajare pentru birouri insa unul din vecini nu vrea sa semneze.
Nu vrea si gata!
Am vorbit cu el, am citit pe forum aici si pe alte forumuri despre ce sa fac sa ii obtin acordul insa el nu vrea sa semneze.

Intrebarea mea este - pot sa il dau in judecata daca nu vrea sa semneze?
Am sanse sa castig?

Situatia este asa:
Ap e la parter in centru, imobilul este de apartamente.
Sunt 3 scari in bloc - la celelalte 2 scari exista spatii comerciale la parter.

Vecinii care nu vor sa semneze sunt cei de sus - sunt o familie de pensionari care nu vor sa semneze deoarece se tem (din cate am inteles) de zgomot.
Noi punem izolatie fonica la ap deci asta nu va fi problema. (cred eu)

Le-am zis ca le punem flori in gradina, ca le facem izolatie fonica, ca ii trimitem in statiune etc. nimic.

Ultima amenintare - care tare ma tem ca va trebui sa o si pun in practica e sa ii dau in judecata.

Deci ce sanse credeti ca am?
Exista legislatie sau cazuri similare (spete parca le zice) ? Va rog sa ma ajutati sa ma pregatesc pentru aceasta situatie.

Multe multumiri,
Alex

PS
as aprecia raspunsuri pe intrebarea cu ce sanse am la tribunal - alte variante le mai calculez si eu si am citit o gramada pe forumuri - doar despre varianta asta nu gasesc nimic!
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
alextoader, utilizator
Da - suna f bine multumesc - in sfarsit o idee buna care m-a mai scos putin din amaraciune.
Neavand argumente eu cred (sper) ca o sa cedeze in fata unei persoane cat de cat cu autoritate (juridica) si ca nu o sa ajungem la proces mai ales ca nu am sanse dupa cum spunea cineva mai sus...

Totsi - astept in continuare idei pe tama unui eventual proces - spete - trebuie sa fi existat nu se poate sa nu fi existat cazuri pana acuma.

Cum gasesc spete? Asta e treaba avocatilor la proces cred nu?
Dar as vrea sa ma informez mai mult inainte sa intru in asaceva...
Categoric daca pensionarii nu doresc sa vina la mediere veti incerca din pacate sa mergeti intr-un proces in instanta.
Va dau si ultimele modificari care vor intra in vigoare cu 1 februarie 2013:

. Alineatului (1) al art. 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art.2 – (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.

(11) Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.

(12) Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art.601 lit. a) – f).
Pentru schimbarea destinatiei unui imobil cum este cazul unui apartament de locuinte, este necesar acordul expres al tuturor vecinilor. Acel vecin care nu doreste sa semneze, cand a cumparat acel apartament a cunoscut destinatia celorlalte apartamente, a stiut ca este ceea ce isi doreste si asa a cumparat. Acelasi lucru trebuia sa il faci si dumneata. Cert este ca o persoana nu este obligata sa isi dea acordul daca nu serveste intereselor sale legitime. Concret, iti pierzi timpul in mod inutil.
Domnul mediator cred ca se afla intr-o eroare. Se pare ca nu stie foarte bine cu ce se ocupa meseria dumnealui. Rolul mediatorului este doar de a inlesni comunicarea intre doua parti care nu pot ajunge la un acord. Mediatorul trebuie sa se abtina de la a da solutii juridice sau de a convinge o parte de "ORICE".
Cred ca d-voastra, stimate utilizator va aflati intr-o eroare si nu una obisnuita ci destul de grava, pentru ca, ceea ce comunicati d-voastra tuturor celor de pe site se intampla NUMAI dupa semnarea unui contract de mediere. Legea va sta la dispozitie, nu este un secret pentru nimeni. Asteapta doar sa fie citita.
Asa ca in afara cadrului contractual pot sa ma dau cu parerea oricat si oricum exact ca oricine de pe acest pamant !

Iar a 2-a eroare pe care o comiteti este ca se cere, nu: "Pentru schimbarea destinatiei unui imobil cum este cazul unui apartament de locuinte, este necesar acordul expres al tuturor vecinilor", ci numai acordul vecinilor direct afectati.....La fel ca in primul caz legea va sta la dispozitie sau ca sa nu mai cautati va pun eu la dispozitie art. din lege, asa in calitate de jurist, nu numai de mediator:

Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
ContSters259670, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Solicitare constatare nulitate certificat de mediere costin_bicau costin_bicau Buna ziua, Pot solicita ca instanta sa constate nulitatea unui certificat de mediere intrucat la momentul in care institutia care a depus solicitarea(catre ... (vezi toată discuția)