Buna seara.
Situatia este in felul urmator:
Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii februarie 2013 inceputul lunii martie; eu nu mai am nici un venit din data de 23.04.2012. (demisie ultimul loc de munca, perioada lucrata 2008 - 2012);
Tatal copilului lucreaza din luna octombrie 2011 intr-un stat membru al UE(are contract de munca pe perioada nelimitata);
Dorim ca el sa beneficieze de concediul si indemnizatie de crestere copil pentru un an de zile.
La inceputul lunii februarie 2013, tatal va vine definitiv in tara, urmand sa-si infiinteze un pfa pe norma pe venit. speram sa reusim sa inregistram pfa-ul cel tarziu in data de 14.02.2013)
Intrebari:
1. Avand in vedere situatie expusa mai sus, tatal beneficiaza de indemnizatie crestere copil incepand cu data nasterii copilului?
2.Care este perioada minima pentru care trebuie sa faca dovada ca are un venit impozabil in tara? Exista o limita/termen?
3. In situatia in care, eu inchei un contract de munca cu acest pfa, sunt obligata sa stau in concediul acela de minim 42/43 zile (concediul acordat perioadei de lauzie)?Beneficiez de somaj?
1. Daca dvs. nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci sotul poate beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
2. - Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
- Nu se specifica o perioada anume, minima, lucrata in tara.
- Pentru mai multe lamuriri intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
3. - Daca incheiati un CIM cu PFA inainte de a naste atunci indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate si sotul nu poate intra in CCC decat dupa 42 de zile de la nasterea copilului.
- Daca incheiati CIM dupa ce nasteti nu mai este obligatia cu cele 42 de zile.