avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cfs
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cfs

Buna ziua,

va rugam sa ne ajutati cu o parere autorizata in urmatoarea situatie:
-firma la care lucram a hotarat ca in lunile ianuarie/februarie sa luam sau 2 luni de somaj sau cate o saptamana de concediu fara salariu pe luna.Asta in conditiile in care avem de luat concediu de odihna pe anii 2011 ,2012.Cum se procedeaza legal?Nu e normal sa primim mai intai Co ,apoi care din situatiile fortuite e mai avantajoasa ptr.salariati pt.ca ambele sunt o intrerupere a continuitatii cartii de munca si de aici consecintele.........

ca o solutie de compromis care sa nu afecteze aceasta continuitate e mai bine sa propun diminuarea salariului cu 25%(afernt saptamanii cu cfs) si sa vin mai putin 5 zile la serviciu?
Cum ne sfatuiti ?

va multumim
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:26, 21 Decembrie 2012
In primul rand angajatorul nu poate trimite salariatii in CFS. Concediul fara salariu se acorda la solicitarea angajatului, la initiativa lui si nu la cea a angajatorului. Acesta poate sa il aprobe sau nu.
Angajatorul poate sa faca o reducere de activitate si sa concedieze o parte din personal. E dreptul lui. Daca aveti vechimea necesara beneficiati de indemnizatia de somaj. Apoi puteti sau nu, sa reveniti la aceeasi firma daca se vor face angajari.
Daca aveti concediu neefectuat pe anii 2011-2012 anagajatorul este obligat sa vi-l dea in natura, adica sa efectuati efectiv zilele respective de CO. Insa daca se hotaraste sa va concedieze, va trebui sa va plateasca zilele de CO neefectuat.
Daca angajatorul intampina dificultati economice poate lua masura intreruperii temporare a activitatii conf art 52 al 1 lit c CM, pe o perioada determinata si sa va achite 75% din salariu.
Eu v-as recomanda sa va luati initial zilele de CO neefectuat, pe care oricum e obligat sa vi le dea pana la sfarsitul anului, sau sa vi le plateasca in caz de concediere. Daca are dificultati economice sa va trimita in "somaj tehnic", adica sa va suspende CIM conf art 52 al 1 lit c CM.
Multumesc,

cred ca nu am fost suficient de coerenta si explicita pt.ca ni se sugereaza somajul sau solicitarea cfs-ului printr-o cerere de buna voie facuta cu mana noastra


Revin si iertati-mi insistenta:

in cazul somajului tehnic e nevoie de un nr.anume de persoane sau conditii sau pot intra numai anumite persoane?
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
2copii, utilizator
Se poate trimite numai o parte din angajati in somaj tehnic. Nu exista o obligatie in acest sens pentru angajator.
2copii a scris:

....
in cazul somajului tehnic e nevoie de un nr.anume de persoane sau conditii sau pot intra numai anumite persoane?



Se pot trimite fie toti slaariatii , fie numai o parte dintre acestia in somaj tehnic .. pe perioada somajului tehnic, beneficiati de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

De asemenea, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere activitate din cauza angajatorului acilutim acilutim In cazul in care angajatorul intrerupe temporar activitatea de productie, motivand ca nu mai sunt cereri din piata pentru produse, este normal ca sa trimita ... (vezi toată discuția)
O firma poate trimite tot personalul, fara acordul acestuia, in concediu fara plata? floroiug floroiug Buna ziua. Lucrez intr-o companie in care unul din punctele de lucru urmeaza a fi modernizat. Toata operatiunea dureaza aproximativ o luna de zile. Ni s-a ... (vezi toată discuția)
Cfs sau intrerupere activitate cu 75% 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua Am si eu urmatoarea problema: Societatea la care lucrez doreste sa trimita salariatii in CFS fara a fii platiti in nici un fel pe motiv ca ... (vezi toată discuția)