Informatiile privitoare la datoriile consilierilor locali la bugetul local, sunt informatii publice? Am facut o cerere pe legea 544 si mi se spune ca sunt informatii clasificate. Daca nu sunt clasificate iar autoritatile fac un abuz, va rog sa ma sfatuiti cum pot ataca in instanta acest refuz de a mi se pune la dispozitie aceste informatii.
Legea nr.544/2001, Art. 1
Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.
Art. 2
În sensul prezentei legi:
a) prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar;
b) prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei;
c) prin informaţie cu privire la datele personale se înţelege orice informaţie privind o persoană fizică identificată sau identificabilă.
Dacă ați fi solicitat informații potrivit art.2 de mai sus dar dvs. ați solicitat, informații personal-confidențiale, de exemplu : ce datorii are la bugetul local, dl consilier local ”X” ?
Despre inf.”clasificate” : Lege nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate
(publicata in Monitorul Oficial nr. 248 din 12 aprilie 2001)
Art. 15.
In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) informatii - orice documente, date, obiecte sau activitati, indiferent de suport, forma, mod de exprimare sau de punere in circulatie;
b) informatii clasificate - informatiile, datele, documentele de interes pentru securitatea nationala, care, datorita nivelurilor de importanta si consecintelor care s-ar produce ca urmare a dezvaluirii sau diseminarii neautorizate, trebuie sa fie protejate;
și nicidecum ”datoriile personale ale unui consilier local” : Pot fi informații CONFIDENȚIALE/personale și NU fac obiectul Legii nr.544/2001.Și-au dat doar importanță catalogându-le ca fiind ”clasificate”.Desigur, am putea continua cu anumite informații militare, strategice, NATO etc etc
1) NU sunt informații publice dar nici ”clasificate” cum afirmați dvs. că v-a răspuns Primăria.
Sunt doar informații personal-confidențiale, ele privesc cetățeanul ”X, Z, H, W„ și nu sunt datorii ale consilierului la bugetul local sau central.Faptul că, un cetățean îndeplinește temporar o anumită funcție, nu înseamnă că ”funcția” respectivă acordată/câștigată la alegeri etc etc are datorii la buget.Datoriile sunt ale cetățeanului și NICIDECUM ale consilierului comunal/orășenesc/municipal/județean.Datoriile publice aparțin instituțiilor publice, locale, administrative, centrale.
2) faptul că, Primăria v-a răspuns că acele datorii sunt ”clasificate”, reprezintă ori, necunoașterea termenilor legii ori, au dorit să creeze o ”aură” de mister și superioritate în jurul persoanei-consilier în cauză : aș cataloga-o ca o glumă (mă abțin să-i zic ”proastă” dar e termenul potrivit) pentru bietul om de rând din provincie crezut de Primărie ca fiind un necunoscător în ale Legii și uite așa îi punem ”pumnul în gură” curiozității cetățeanului, spunându-i că informațiile solicitate ”sunt clasificate” și nu fac obiectul informării cetățeanului.