avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie ..verbala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie ..verbala

Buna seara,

prietenul meu este angajat de 2 luni cu contract pe perioada nedeterminata la o firma, conditiile sunt exagerat de proaste, si in urma cu doua zile i-a transmis sefului sau direct ca nu mai vine iar acesta a zis ca este in regula.
Eu stiam ca indiferent ca iti dai demisia sau contractul de munca inceteaza prin acordul partilor.. tot trebuie semnat ceva.
As vrea sa stiu daca dupa informatiile pe care vi le-am dat puteti sa-mi spuneti daca aceasta situatie este in regula, si daca nu, care sunt riscurile si ce se poate face.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:17, 22 Decembrie 2012
Riscul este sa fie concediat pentru absenta nejustificata de la serviciu.
1. si avand in vedere ca nu mai exista carti de munca pe care poate aparea aceasta concediere, cum ii poate afecta carierea in viitor?

2. daca erau si alti colegi de fata cand seful direct a spus ca este in regula sa nu mai vina de a doua zi, nu poate fi seful tras la raspundere daca este concediat?

Multumesc.
Contractul de munca poate inceta si prin vointa uneia dintre parti. Demisia sau concedierea trebuie sa fie facute in forma scrisa. Si, in functie de clauzele contractului de munca, trebuie sa existe un termen pentru preaviz (indiferent ca este demisie sau concediere). Demisia nu trebuie sa fie acceptata, ci doar inregistrata de catre angajator. Nu mai exista carti de munca, dar fiecare angajator are acel registru al angajatilor in care tine evidenta acestora. In cazul dvs., asa cum spunea si clautugui mai sus, angajatul poate fi tras la raspundere pentru absentare nemotivata de la serviciu.
@ Valias

1. Demisia nu inceteaza prin acordul partilor ... regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

2. Incetarea c.i.m. prin acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - implica realizarea unui acord al partilor cu privire la data incetarii c.i.m. ... in acest caz, nu se acorda preaviz.

3. In c.i.m. al prietenului dvs are prevazuta o perioada de proba? ... daca da , care este aceasta perioada, intrucat potrivit art.31 alin.3 C.mun., pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

4. Desfacerea disciplinara a c.i.m. nu il poate afecta pe prietenul dvs decat daca intalneste o mentalitate a viitorul angajator care nu accepta angajarea unor astfel de personae.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la ... benkea91 benkea91 Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la o grădiniță privată program de 10 ore( in contract 8 ore și 1 oră pauză) azi s-a hotărât ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul ... Crisu Loredana Crisu Loredana Buna ziua, Am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul partilor pentru a nu mai sta in preaviz. In cazul in care seful, nu imi aproba demisia si eu ... (vezi toată discuția)