Buna seara.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns referitor la problema mea.
Concret, in data de 21.12.2007 am primit o amenda de circulatie pentru o parcare neregulamentara. Valoarea amenzii de circulatie era de 20 de lei ( 200 000 de lei vechi), daca era platita in 48 de ore, respectiv 40 de lei daca era platita dupa 48 de ore. Avand in vedere ca urmau sarbatorile, am platit-o chiar in acea seara.
Anii au trecut si nu mi-am facut griji cu privire la aceasta amenda, mai ales ca o platisem . In anul 2012 ( prin mai 2012 ), am fost instintata verbal de un angajat al Primariei ca figurez cu o amenda neplatita din 2007. Acum, in decembrie 2012, am primit o instiintare de plata, scrisa, prin care sunt anuntata ca figurez cu obligatii de plata restante, in valoare de 78 de lei.
Mentionez ca nu mai detin chitanta de plata, prin urmare nu mai pot face dovada ca am platit-o.
Cum pot rezolva ,
aceasta problema, avand in vedere ca nu am fost anuntata in timp real? Se aplica penalitati amenzilor de circulatie? Se prescriu amenzile de circulatie?
dacă au trecut peste 5 ani, s-a prescris.Problema constă în faptul că dvs. NU ați dus treaba la final : nu ați comunicat poliției dovada achitării amenzii.depuneți o CERERE instituției bancare unde ați plătit-o și solicitați o copie.Faceți-i o copie xerox și o depuneți acelei primării cu adresă : păstrați TOTUL.Mai apar și alte aspecte dar nu mai au importanță.
Este adevarat ca nu am comunicat politiei dovada achitarii amenzii, dar asta pentru ca angajatul de la Posta mi-a spus ca nu trebuie sa o depun , pentru ca vor face ei asta. Si, referitor la copie, nu se mai poate, ca ei (Posta Romana) tin arhiva maxim 2 ani. Si de arhiva electronica, nici vorba. Deci trebuie sa gasesc alta cale prin care sa rezolv aceasta problema. Va rog, poate ma puteti ajuta cu o reglementare legala. Daca s-ar fi prescris, ar mai fi trimis aceasta instiintare de plata?
Va multumsc pentru raspuns.
Amenda fiind 2007 se prescrie anul acesta 2012, dar ei deja v-au somat, asta inseamna ca inca 5 ani vor incerca sa recupereze debitul. Conform procedurii de recuperare a debitelor se poate merge multi anii de aici in colo pana recupereaza.
Sincer, nu cred ca aveti cum recupera copie dupa chitanta dvs, daca arhiva o tin doar 2 ani. Eu va sfatuiesc sa faceti cerere scrisa la posta, treceti procesul verbal, numarul, suma, nu cred ca au teremen de pastrare doar 2 ani, in scris fortati nitel nota sa caute. Mai stiu ca un borderou de la posta pe fiecare zi pleaca la trezorerie unde se inregistreaza in contul de venituri al primariei impozite si taxe. Ar mai fi o problema, stiu ca se face o corelare intre posta si impozite si taxe pt a descarca taxele si impozitele achitate la posta, poate nu ati platit-o amenda, altfel nu se mai debita inca o data.
Deci daca amenda este 40 lei, atat trebuie sa platiti, amenda de circulatie, parcare nu este purtatoare de dobanda. Mergeti si vedeti de unde provine diferenta de 38 lei.
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca daca m-au somat , nu se mai aplica prescrierea.
Dar daca eu nu am semnat de primirea instiintarii de plata? Mentionez ca a gasit-o mama mea, deci nu ei nu au dovada inmanarii.
Dar tot nu am o solutie, in ideea ca procesul verbal si chitanta s-au pierdut impreuna. Singura solutie ar fi sa platesc doar cei 40 de lei. Dar ca sa pot sustine asta , trebuie sa stiu in ce lege scrie. Va rog , daca ma puteti ajuta. Multumesc.
. . . ca daca m-au somat , nu se mai aplica prescrierea.
1) potrivit postării dvs.-”amenda 21.12.2007”, cei 5 ani de la primirea amenzii s-au împlinit pe 21 decembrie 2012.Administrația locală, a avut grijă să vă facă cunoscut în termen de 5 ani de la data sancțiunii respective: deci termenul de prescripție a fost întrerupt înainte de împlinire.Ca atare, sunteți nevoită a achita amenda de 40 lei.
”Dar daca eu nu am semnat de primirea instiintarii de plata? Mentionez ca a gasit-o mama mea, deci nu ei nu au dovada inmanarii.”
2) faptul că dvs. ”nu ați semnat . . .” : în practică se întâmplă și altfel decât ar trebui, în opinia mea, v-a ”ajutat” factorul poștal, semnând în locul destinatarului.Așa fiind, documentul s-a înapoiat și a ajuns la Primărie GATA semnat ca fiind primit de destinatar, Primăria l-a îndosariat și, la nevoie, vă poate face dovada primirii de către ”dvs-destinatarul”.Încercați și luați legătura cu factorul poștal și poate vă comunică.Apropo : corespondența este un plic simplu? dacă DA, amenda s-a prescris, deoarece NU există dovadă de primire semnată de cineva din partea destinatarului.Ori, este un document tipizat cu P.Verbal de primire cu semnătură ?
Dar tot nu am o solutie, in ideea ca procesul verbal si chitanta s-au pierdut impreuna. Singura solutie ar fi sa platesc doar cei 40 de lei. Dar ca sa pot sustine asta , trebuie sa stiu in ce lege scrie. Va rog , daca ma puteti ajuta. Multumesc.
Prescrierea amenzilor
stedan
buna ziua .
numele meu este stefan si am o intrebare care nu stie nimeni sa ma lamureasca?
am amenzi de circulatie din 2004 pana in prezent in val de cca ... (vezi toată discuția)