avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezilierea contractului de intretinere cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezilierea contractului de intretinere cu clauza de uzufruct viager dupa moartea unuia dintre creditori

Buna seara,

Situatia:
======
Eu si sotia mea am semnat un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager cu bunicii ei in urma cu 5 ani. Pana la moartea bunicei in Octombrie 2012 am avut o relatie buna cu familia lor. Nu am locuit impreuna dar i-am cautat mereu si am avut grija sa nu duca lipsa de nimic. I-am dus pe la cei mai buni medici din Cluj atunci cand a fost nevoie. Facturile de utilitati s-au platit si se platesc in continuare lunar din contul nostru prin direct debit. Mama mea ne-a ajutat la indeplinirea acestor sarcini desi nu este parte a contractului. In perioadele cat am stat ca studenti in Cluj mama mea le-a gatit, s-a ocupat de curatenie si de lucrul pe langa gospodarie. Absenta noastra si ajutorul mamei mele au fost facute in buna intelegere cu bunicii. Incepand cu Februrarie 2012 cand starea de sanatate a bunicii s-a deteriorart am angajat o persoana care sa fie cateva ore pe zi cu bunicii in timpul in care noi eram la locul de munca.

Lucrurile s-au schimbat dupa moartea bunicii. Bunicul a inceput sa faca avansuri sexuale acestei femei fapt ce a determinat-o pe aceasta din urma sa renunte la a mai veni. Bunicul ne ameninta cu "stricarea actelor" daca nu ne mutam cu el in casa desi cheltuielile ii sunt platite, mancarea ii este nelipsita, curatenia asigurata, serviciile medicale si vizitele la spital la fel. Singura nemultumire pe care o invoca este aceea ca nu locuim cu el in aceeasi casa/curte si ca "nu are cu cine discuta noaptea".

Am propus ca sa gasim o persoana agreeata atat de noi cat si de el care sa stea 8 ore pe zi cu el si sa se ocupe de gospodarie si sa ii tina de urat dar a refuzat. Vrea ca noi sau persoana pe care o gasim sa stea 24 de ore pe zi acolo. Desi am gasit o persoana care ar fi fost de acord sa fie platitat sa locuiasca acolo aceasta s-a razgandit dupa prima discutie avuta in particular cu bunicul. Se pare ca acesta i-a facut propuneri indecente...

Intrebarea:
========
1. Poate fi folosit importriva noastra faptul ca am fost plecati acum 2-3 ani pentru studii in Cluj desi acest lucru a fost facut cu buna intelegere cu bunicii (mama mea ne-a substituit in vederea gatitului, curateniei, ridicarea si cumpararea retetelor de medicamente etc, si facturile s-au platiti intotdeauna din contul nostru prin direct debit)?

2. Poate bunicul sa ceara rezilierea contractului pe motiv ca nu locuim cu el desi ne indeplinim obiligatiile asa cum am mentionat mai sus? Mentionez ca nu este cazut la pat si nici nu sufera de vreo afectiune care sa necesite ingrijire 24/7

3. Daca ar reusi rezilierea contractului ce se intampla cu:
- jumatatea de casa a bunicii care a decedat si pe care am ingrijit-o 5 ani in cele mai bune relatii posibile
- banii si timpul investiti pe o perioada atat de lunga de timp (dovedibil cu extrase de cont si martori)

Va multumesc pentru raspunsuri si va doresc sarbatori fericite
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
cosmin_dorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 12:18, 24 Decembrie 2012
Rezilierea contractului nu se poate face Decat pentru neindeplinirea intretinerii....nu pt ca nu stati dvs acolo, nu sunteti obligati ...dvs v ati obligat alaturi de sotie sa prestati intretinere care consta in medicamente, alimente........bunicul rezervandu si uzufructul imobilului, adica posesia si folosinta imobilului pana la deces.
Daca ar reusi rezilierea contractului desi nu vad aceasta posibilitate daca se demonstreaza ca s a Prestat intretinerea, sumele pe care le ati cheltuit nu le veti recupera.
Daca ati prestat intretinere conform contractului nu exista probleme.
Daca nu ati respectat contratul va opera rezolutiunea acestuia.

Sunt aspecte care nu se pot hotara decat de instanta de judecata in baza probelor administrate in mod nemijlocit in fata instantei.
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Debitorul este obligat in special sa asigure creditorului hrana, imbracaminte, incaltaminte, menaj, precum si folosinta unei locuinte corespunzatoare. Intretinerea cuprinde, de asemenea, ingrijirile si cheltuielile necesare in ca de boala ( art. 2257 alin. (2) C. civ).
Executarea intr-un anumit mod a obligatiei contractuale de intretinere nu poate fi schimbata unilateral de catre cel intretinut, fara acordul debitorului obligatiei de intretinere, iar acest lucru reiese din art. 2261 C. civ care prevede ca " Atunci cand prestarea sau primirea in natura a intretinerii nu mai poate continua din culpa uneia dintre parti, instanta va majora sau, dupa caz, va diminua cuantumul sumei de bani care inlocuieste prestatia de intretinere

In cazul in care gresesc puteti sa ma corectati, nu e nicio suparare :)
Ncc nu constituie vechea lege...
Aici ar fi o oarecare observatie...

Nu poti aplica o lege noua la raporturi juridice dintr-o lege veche...
Intelegeti ce va spun...;)
Pe viitor nu mai uit principiul fundamental al dreptului civil privind neretroactivitatea legii civile. Bine ca mi-a fost atrasa atentia.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere bubimic bubimic Buna ziua. Sotul meu a facut contract de intretinere cu bunica lui pe o jumatate de apartament pe care era ea proprietara, cealalta jumatate fiind ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere robertk robertk Buna Ziua, Tatal meu a incheiat cu bunicul meu un contract de intretinere, bunica fiind deja decedata si dupa ea s-a facut succesiunea.Toate obligatiile au ... (vezi toată discuția)
Rezoluțiune contact întreținere cotoilauraligia cotoilauraligia Bună ziua. În 2009 între mama și bunica a fost încheiat un contract de întreținere cu uzufruct viager (în favoarea bunicii).În 2014 debitorul ... (vezi toată discuția)