avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

Buna ziua.
Sotul meu a facut contract de intretinere cu bunica lui pe o jumatate de apartament pe care era ea proprietara, cealalta jumatate fiind achizitionata prin contract de vanzare-cumparare de la mama sotului. Mentionez ca toate detaliile pe care vi le dau aici s-au intamplat inaintea casatoriei noastre, eu nefiind inclusa in niciunul dintre acte.
Contractul de intretinere are anumite stipulatii: sotul meu sa-i gateasca, sa-i asigure hrana, medicamente, curatenie, imbracaminte, asistenta medicala etc. cu venitul lui de atunci de 1000 lei/luna, venitul ei nefiind luat in calcul - pensia o utilizeaza doar pentru ea. In momentul in care s-au facut actele - cele 2 contracte - aveam nevoie de bani, fapt pt care am facut un credit de nevoi personale pe numele meu, in valoare de 50.000 Euro, pentru a putea renova acest apartament despre care vorbesc, intrucat era de nelocuit - nu avea practic decat pereti, un frigider ffffffffff vechi, aragaz, o mobila de bucatarie cumparata tot de noi anterior si alte lucruri foarte vechi si uzate, nu avea incalzire, apa curenta RECE doar la bucatarie, intrucat erau stricate toate conductele si instalatia sanitara. S-au semnat contractele, am renovat complet tot apartamentul si ne-am mutat. Intre timp ne-am casatorit, a venit pe lume si mica noastra minune, iar... sotul nu-si mai gaseste de munca de mai bine de un an de zile, supravietuind practic cu ceea ce castigam eu si acum doar cu indemnizatia de crestere copil, pe care o dau aproape toata pe rata de la banca.
Bunica este mereu nemultumita, desi intotdeauna din casa nu au lipsit mancare si cele necesare traiului mai mult decat decent, insa orice intrebare in legatura cu orice este pt ea o jugnire din partea noastra, ceea ce o face sa se simta batjocorita si doreste incetarea contractului.
Ideea este ca nici noi nu prea mai rezistam stresului creat in casa, mai ales ca este vorba despre un copil pe care vrem sa-l formam frumos, fara scandal si crize de nervi aproape zilnice.
Intrebarea mea este: ce se poate face in aceaste situatii:
1. Daca ea solicita rezilierea contractului?
2. Daca solicitam noi rezilierea contractului?
3. Investitia majora facuta in casa (pentru care am chitante, facturi etc) o putem recupera?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: bubimic , utilizator 09:32, 9 Mai 2010
Daca bunica solicita rezolutiunea contractului, va trebui sa va acorde si despagubirile pentru investitiile efectuate, daca se dovedeste ca ati respectat obligatiile contractuale, insa daca dv. solicitati acesta veti pierde toate acele sume.
Investitia efectuata se poate recupera cu dovezi si in instanta, la fel ca si rezolutiunea contractului
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
PAS22, utilizator
@bubimic
Aveti dreptate, e vorba de reziliere, fiind un contract cu executare succesiva, nu rezolutiune.
Daca bunica solicita rezilierea, o poate face doar in instanta, si doar pt neexecutarea obligatiei de intretinere. Acest lucru nu e asa simplu, are nevoie de martori care sa certifice faptul ca nu i-ati platit intretinerea ( ingrijire, alimente etc.), dar dvs. puteti veni cu dovezi ca ati platit-o ( facturi, chitante, martori etc.).
Eu nu ii dau nici o sansa de reusita.

Dvs. nu puteti solicita rezilierea, pt ca obligatia asumata de vanzator ( bunica) s-a indeplinit, deci nu aveti motiv, si nici interes, pt ca in prezent sunteti proprietari de drept.

In cazul putin probabil in care instanta va decide rezilierea, aveti un drept de creanta asupra investitiilor facute in imobil, si, in urma acordarii dreptului dvs. de catre instanta, puteti sa initiati procedura de executare silita. Banuiesc ca bunica nu are de unde sa va plateasca, deci probabil se va ajunge la situatia in care se va executa imobilul.

In toate cazurile, aveti castig de sansa.

Dar, cunoscand starile sufletesti prin care trec oamenii in varsta, sfatul meu personal este sa incercati amiabil sa va intelegeti cu dumneaei, sa incercati sa o multumiti in ultimii ani ai existentei, sau macar sa va prefaceti ca o intelegeti, sa ii mai treaca "supararile".

creditorul contr. de intretinere in speta bunica dvs., poate cere rezolutiunea contractului , iar nu rezilierea. in cazul admiterii actiunii si desfiintarii contr. din culpa debitorului, acesta va fi obligat sa restituie bunul primit, iar creditorul nu va fi obligat la restituirea contravalorii intretinerii primita in perioada cat contr. s-a executat .
creditorul poate fi obligat sa restituie debitorului doar impozitele si primele de asigurare , platite de debitor .

daca debitorul solicita rezilierea contr. , creditorul nu va fi obligat la restituirea intretinerii pe care a primit-o .

in cazul in care desi creditorul este de vina, debitorul accepta rezolutiunea contr. , deci in baza consimtamantului partilor, creditorul poate fi obligat sa restituie debitorului cheltuielile facute cu intretinerea sa .
Eu nu vad o problema legala, vad numai o problema de gospodarire, una absolut normala daca ne gandim ca sunt atatea generatii in aceeasi casa.
Nimeni nu se gandeste la discomfortul de a trai cu un om format in alta mentalitate decat dupa cativa ani de gospodarire. Astea sunt urmarile si, din pacate, ambele parti vopr pierde in urma unui proces, macar stres si timp, daca nu si bani.
Slabe sanse sa introduca bunica actiune, dar se intampla deseori la impulsul unei rude mostenitoare...
In rest, va doresc multa rabdare si calm!
Va multumesc foarte mult:) pentru raspunsurile date, banuiam ca acesta ar fi finalul unor astefl de actiuni. Stiu ca tot ce-mi trebuie este rabdare si... rabdare. Sper sa reusesc. #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de intretinere mariacoman mariacoman sant parte intr-un contract de intretinere impreuna cu fostul meu sot. persoana cu care am incheiat contractul, intretinuta, ne-a dat in judecata pt rezilierea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de intretinere Laur68 Laur68 se poate rezilia contractul de intretinere prin notariat, cu acordul ambelor parti? sau este nevoie ca intretinutul sa apeleze la instanta judecatoreasca? eu ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere inginelu inginelu Buna ziua Bunicii sotiei mele, au vandut casa prin mandatar nora lor, cu contract de intretinere, De cateva saptamini sau mutat, pt ca au avut un scandal, ... (vezi toată discuția)