avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Atributii avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Atributii avocat

Buna seara..Am citit regulamentul Forumului dar din pacate nu stiu in ce categorie sa incadrez intrebarea. Vroiam sa stiu daca un avocat are voie sa intermedieze locuri de munca, deoarece sotul meu a primit o oferta de gen, cu un contract, factura ,chitanta ,deoarece mie mi se pare cam teapa...Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ancamiriam , utilizator 08:43, 24 Decembrie 2012
Conform Legea 51/1995 profesiei de avocat, republicata in 2011
Art. 3
(1) Activitatea avocatului se realizeaza prin:
a) consultatii si cereri cu caracter juridic;
b) asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor cu atributii jurisdictionale, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice si a institutiilor, precum si a altor persoane juridice, in conditiile legii;
c) redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare;
d) asistarea si reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate in fata altor autoritati publice cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor incheiate;
e) apararea si reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raporturile acestora cu autoritatile publice, cu institutiile si cu orice persoana romana sau straina;
f) activitati de mediere;
g) activitati fiduciare constand in primirea in depozit, in numele si pe seama clientului, de fonduri financiare si bunuri, rezultate din valorificarea sau executarea de titluri executorii, dupa incheierea procedurii succesorale sau a lichidarii, precum si plasarea si valorificarea acestora, in numele si pe seama clientului, activitati de administrare a fondurilor sau a valorilor in care acestea au fost plasate;
h) stabilirea temporara a sediului pentru societati comerciale la sediul profesional al avocatului si inregistrarea acestora, in numele si pe seama clientului, a partilor de interes, a partilor sociale sau a actiunilor societatilor astfel inregistrate;
i) activitatile prevazute la lit. g) si h) se pot desfasura in temeiul unui nou contract de asistenta juridica;
j) orice mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare, in conditiile legii.
(2) Activitatile prevazute la alin. (1) se exercita numai de avocat, daca legea nu prevede altfel.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
ancamiriam, utilizator
Daca o face ocazional da, dar daca o face de un mod repetat profesionist, nu trebui, pentru ca e asimilat la o activitate comerciala care e interzisa. Din legea mai sus amintinta:
Art. 15. - Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat;
b) ocupaţiile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ
dar aceste legi sunt valabile si in strainatate?in Germania s a intamplat.sper sa imi puteti raspunde.este vorba de un avocat roman care isi desfasoara activitatea acolo.multumesc frumos.
Conform dreptului comunitar, de la 1.01.2007 profesia de avocat poate fi exercitata de avocatii romani cu titlu ocazional sau permanent in oricare din statele membre UE. Legislatia este urmatoare:
- Directiva 77/249/CEE
- Directiva 98/5/CE
- Directiva 2005/36/CE
- Directiva 2006/123/CE

Exercitarea cu titlu ocazional constituie situatia in care un avocat roman doreste sa presteze pentru un anumit client servicii juridice intr-un alt stat membru UE decat Romania. Prestarea cu caracter ocazional se va putea face utilizand titlul profesional exprimat in limba statului de provenienta (romana) cu indicarea organizatiei de care apartine (Barou) sau a instantei pe langa care este admis sa practice avocatura. Avocatii romani pot sa presteze cu titlu ocazional servicii profesionale intr-un alt stat cuprinzand titlul profesional obtinut in Romania fara sa fie nevoie de sustinerea unui examen sau a unui stagiu. Avocatii care au dobandit dreptul de a exercita aceasta profesie in Romania pot sa-si desfasoare cu titlu permanent activitatea si intr-un alt stat membru UE in anumite conditii....

Alte discuții în legătură

Consilier juridic stagiar ContSters130254 ContSters130254 Buna ziua, Am si eu o intrebare f ciudata care nu-mi da pace si anume... Poate un consilier juridic atesta acte juridice cu privire la identitatea ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica avocat strain sabinna sabinna O firma romaneasca poate incheia un contract de asistenta juridica ( ex. consultanta juridica in domeniul fiscal ) cu un birou de avocati din strainatate? In ... (vezi toată discuția)
Data certa clls clls Imi puteti spune daca un avocat stagiar poate da data certa unui act de comodat, potrivit Legii avocaturii din 2006? Va multumesc (vezi toată discuția)