avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reþinere abuzivã de bunuri mobile (titlu de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reþinere abuzivã de bunuri mobile (titlu de proprietate)

Aş dori că cineva să mă ajute cu încadrarea juridică şi propunere de soluţionare a următoarei probleme.
Patru familii printre care şi subsemnatul, deţin în comun un titlu de proprietate original al unui teren în la care nu s-a reuşit ieşirea din indiviziune.
Nu există niciun fel de litigii între cei patru.
În prezent incerc demararea ieşiriidin indiviziune. Cele patru familii locuiesc în zonediferite din ţară la 300-800 km distanţă unii de alţii.
În iulie ac AM căzut de acord cu asociatul la care de află titlul că acesta să îmi expedieze pentru prezentarea la un notar (aceştia, la bun plac, acceptă sau nu duplicate ale titlului).
Asociatul taraganeaza expedierea titlului fără să fi exprimat vreun dezacord şi fără să aibe probleme de vreo altă natură. Finalizarea procedurii este în egală măsură interesul său.
În ultima perioadă sistematic nu mai răspunde la telefon sau e-mail. Este de asemenea vorba de o persoană absolut conştientă de ceeace face.
Ce e de făcut? Mă gândesc că după o avertizare formală (cum?) să fac o plângere la poliţie sau judecătorie.
Mulţumesc anticipat pentru sugestii.
George
Cel mai recent răspuns: petrige , utilizator 20:40, 23 Decembrie 2012
Puteti obtine un duplicat al titlului de proprietate. Insa atentie daca nu se prezinta toti la partaj si dezmembrare npfie personal sau fie prin procura autentica nu puteti face la notar, trebuie sa va adresati instantei. In plus daca vreti partaj cu dezmembrare terenul trebuie cadastrat si sa aveti si o propunere de dezmembrare facuta de cadastrist.
Joha a scris:

Puteti obtine un duplicat al titlului de proprietate. Insa atentie daca nu se prezinta toti la partaj si dezmembrare npfie personal sau fie prin procura autentica nu puteti face la notar, trebuie sa va adresati instantei. In plus daca vreti partaj cu dezmembrare terenul trebuie cadastrat si sa aveti si o propunere de dezmembrare facuta de cadastrist.

Mulţumesc, dar... problema, :( şi întrebarea mea se referă strict la intrarea in posesie a titlului - document original (pe perioada necesară) de la asociat.

Am omis o serie de detalii pe care le credeam nerelevante.

Sunt 4 asociaţi diferiţi cărora notarii lor, diferiţi şi aceştia nu le acceptă duplicate pentru succesiunile ce acesti asociati trebuie sa le incheie anterior ieşirii din indiviziune propriu-zise.

Posed deja duplicat. Am cerut pana şi detalii de la Colegiul Notarilor despre neacceptarea duplicatelor, dar rezultatul e că notarii respectivi (care nu pot fi aleşi la intamplare, trebuie sa din zonele respective ale succesiunii) nu acceptă duplicat, cu excepţia unuia singur.

Apoi mai e şi problema de principiu a reţinerii titlului (6 luni cu încălcarea unei înţelegeri) de catre un asociat. Ar fi interesant de stiut cum se poate incadra aceasta fapta si care sunt caile practice de a fi rezolvata. Indraznesc sa cred ca este de interes general.

Multumesc pentru sugestia - de asemenea valoroasa - de a avea la dezmembrare si o propunere de dezmembrare facuta de cadastrist. De fapt, avem cadastrare facuta si o intelegere de dezmembrare facuta intre asociati (prin decesuri, acestia au ajuns 7-8 la numar) iar 4 dintre ei au neglijat succesiunile, care costa cam 850 lei - de aici complicatii suplimentare). Terenul (respectiv titlurile) sunt de fapt si ele 4 la numar (!). Asociatii sunt pasivi in sprijinirea dezmembarii iar situatia se perpetueaza de vreo 17 ani.

George
P.S. God Jul och Gott Nytt År!
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
petrige, utilizator
Cereti notarilor care resping duplicatul care are valoare originalului, atentie nu trebuie sa foe copie legalizata, ci duplicat emis de Prefectura, incheiere de respingere. Se piste face cu duplicat! Trebuie intai dezbatute succesunile si apoi facut partaj cu dezmembrare.
Faptul ca detine titlu de proprietate nu reprezinta infractiune, fiind coproprietar are acelasi drepturi ca si dvs. Nu este interes general ci un interes particular.
Tare imi este ca trebuie dezbat partajul in instanta....
Joha a scris:

Cereti notarilor care resping duplicatul care are valoare originalului, atentie nu trebuie sa foe copie legalizata, ci duplicat emis de Prefectura, incheiere de respingere. Se piste face cu duplicat! Trebuie intai dezbatute succesunile si apoi facut partaj cu dezmembrare.
Faptul ca detine titlu de proprietate nu reprezinta infractiune, fiind coproprietar are acelasi drepturi ca si dvs. Nu este interes general ci un interes particular.
Tare imi este ca trebuie dezbat partajul in instanta....

OK, odata pus totul cap la cap nu e chiar simplu.
Am facut o succinta cautare asupra incheierii de respingere. Aparent e o procedura care consolideaza o astfel de respingere din partea unui notar. Dar dumneavoastra stiti exact ce spuneti, eu nu asta contest, sunt doar cam perplex intr-un caz in care prin bun simt intuiesc ca am dreptate (acceptarea duplicatului emis de prefectura): - citat ilustrativ mai jos
Aşadar, încheierea de respingere, eliberată de notar, are în primul rând un efect provocatoriu, de a determina părţile (persoanele) implicate să ceară justiţiei să se pronunţe asupra legalităţii unui act, concomitent cu plângerea împotriva încheierii de respingere pronunţată de notar.

OK, incheierea de respingere duce la aceea ca vom avea un numar de asociati cu succesiunea nerezolvata (dar cu incheiere de respingere de la notarii lor) care apoi eventual se pot prezenta in instanta pentru dezmembrare etc. Am inteles bine?

O alta intrebare. Considerand din start ca asociatii prin pasivitatea lor (plus obstacole pe care nu le vor putea rezolva ca cele de mai sus - lipsa succesiunii incheiate) nu se vor prezenta(in cel mai rau caz niciunul) in instanta ca urmare a actiunii introduse de mine pentru dezmembrare. Va putea instanta da curs actiunii de dezmembrare?
Tot ce doresc este sa ies din indiviziune (cum am spus, nu exista niciun fel de diferende intre asociati - probabil sunt coplesiti de dificultatea procedurilor).
Sau, cu alte cuvinte, e optim sa introduc actiune in instanta deja in momentul de fata, facand abstractie de toate dificultatile si lipsa de bunavointa a celorlalti asociati? Intuitia mea, dupa demersuri intense si amiabile pe care le-am facut cu asociatii si care s-au soldat pana la urma cu esecur, este imposibil sa mai obtin ceva de la ei si in consecinta nu mai am nici un sprijin de asteptat sau obtinut din partea lor.

Multumesc pentru timpul acordat!

Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
petrige, utilizator
Incheierea de respingere ceruta notarului nu este pentru a va adresa instantei sa va rezolvati problema... Fie notarul se inmoaie si va fae cu duplicat , fie cu incheierea de respingere va adresati instantei care in hotarare va va da dreptate si va indica notarului respectiv modul in care se va rezolva actul.
Nu sunteti associat cu nimeni sunteti coproprietar! Intai rezolvati succesiunile apoi puteti cere iesirea din indiviziune si in instanta caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune!
Puteti sa dezbateti succesiunea si in instanta insa cu o incheiere prealabila si obligatorie obtinuta de la notar.

Alte discuții în legătură

Dezmembrare casa diadem diadem buna,am si eu o mare problema am o casa la tara cu fratele meu dobandita de la parinti cu cantract de vanzare eu vreau sa fac dezmembrarea la casa ca el nu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. zatara zatara Salutare! V-as fi recunoscator pentru informatii legate de urmatoarea situatie: Detin impreuna cu un prieten un teren intravilan agricol de 1000 mp, in ... (vezi toată discuția)
Dezmembrarea imobilului fara acordul coproprietarilor alinanicorici alinanicorici buna ziua, as dori sa stiu ce pot face in cazul in care coproprietarii unui imobil nu sunt de acord cu dezmembrare si nu vor sa-si dea acordul voluntar la ... (vezi toată discuția)