Buna, sunr Alex si momentan sunt somer indemnizat. Am aflat ca angajatorii au anumite facilitati daca angajeaza someri,dar si obligatia sa nu-i dea afara 2-3 ani. Eu vreau sa ma angajez,cu CIM pe perioada nelimitata,dar intelegerea este sa stau 2-3 luni si doar dupa,daca ma descurc,sa raman definitiv. In acest caz,angajatorul daca nu solicita facilitatiile respective de la stat,nu are nici obligatia de a ma tine pe post 2 ani?
1. Daca angajatorul nu incheie conventia cu Agentia de Somaj nu are nici o obligatie.
2. Daca veti incheia un contract individual de munca (CIM) pe o perioada de cel mult 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
3. - Daca veti incheia un CIM pe perioada nedeterminata atunci inceteaza plata indemnizatiei de somaj si veti primi lunar 30% din indemnizatia de somaj pana se termina perioada la care ati fi avut dreptul la indemnizatie de somaj.
- Atentie ca in acest caz nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj decat dupa alte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
4. Eu v-as recomanda sa incheiati un CIM pe perioada determinata de 2-3 luni si apoi, daca va descurcati, se poate transforma CIM pe perioada determinata in CIM pe perioada nedeterminata.
Inteleg ca in acest caz angajatorul nu are nici o legatura cu agentia de somaj,deci pot sa nici nu-i spun ca sunt in somaj,iar pt a primi 30% din indemnizatie in continuare demersurile trebuiesc facute doar de mine. Ii voi propune sa facem CIM pt 2-3 luni cum mi-ati recomandat. Multumesc mult pt raspuns.
1. Propuneti angajatorului un CIM pe perioada determinata (o luna sau doua) pentru a vedea cum, va descurcati.
2. - Cu o copie dupa CIM va duceti la Agentia de Somaj si completati o cerere de suspendare a indemnizatiei de somaj.
- Apoi cu o copie dupa decizia de incetare a CIM reveniti la Agentia de Somaj si completati o cerere de repunere in plata a indemnizatiei de somaj.
3.Daca veti incheia un CIM pe perioada nedeterminata duceti o copie dupa CIM la Agentia de Somaj si completati o cerere pentru cei 30%.
Somaj
teodorarus
buna,vroiam sa stiu cum trebuie sa procedez daca sunt in somaj si tocmai mi-am gasit un loc de munca iar din somaj mai am 5 luni? multumesc (vezi toată discuția)