avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului?

Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu si 2) o nepoata dupa fiica decedatei.(deoarece fiica decedatei a murit si in locul ei a fost inscrisa in titlu fata care traieste,respectiv nepoata tatlui meu de care mentionam anterior)
Tatal meu vrea sa-mi doneze o parte din cota lui ideala din dreptul de proprietate asupra terenului mentionat in titlu.Se poate face aceasta donatie doar in baza titlului,fara sa mai facem cadastru,intabularea terenului.
Este obligatorie atat intabularea cat si partajarea terenului intre cei doi coindivizari inainte de a-mi dona cota ideala din dreptul de proprietate?
Ce termen de valabilitate maxim poate avea o procura pentru administrarea si vanzarea unui teren,presupunand ca acea nepoata are o astfel de procura?
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 10:47, 6 Februarie 2009
donatia se face numai prin act autentic.Se poate dona cota ideala din dreptul de proprietate asupra unui imobil .Sunt notari care fac astfel de donatii fara a se fi facut cartea funciara pentru imobil.Am intalnit de nenumrate ori astfel de cazuri.
In legatura cu procura de administrare depinde cum este facuta , poate fi pe perioada nedeterminata sau determinata.
Raspunsul dvs inseamna ca tata poate sa-mi doneze cota idela din dreptul de proprietate asupra terenului fara cadastru si intabulare,donatia fiind deplin legala si de necontestat,atata timp cat gasesc un notar care sa acceote donatia cotei abstracte fara carte funciara?
exact, sunt avocat de multi ani, si arat ca am intalnit foarte multe cazuri de acest gen .Trebuie doar sa va duceti la un notar sa intrebati, daca nu la altul.
Ce lege le-ar da dreptul sa intocmeasca donatia cotei ideale fara intabulare?.Notarii la care am fost mi-au spus ca o lege din 1997 care conditioneaza orice instrainare de cartea funciara nu le permite fara intabulare.
este un adevar ce v-au spus notarii,isa eu v-am spus ca am intalnit cazuri in care s-a donat cota ideala si fara carte funciara, doar cu titlu de proprietate.Am intalnit notari care fac asta in braila, in constanta, in ialomita.Dar va mai dau o idee,pentru ca si la nonatie si la vanzare se platesc aceleasi taxe.Faceti o promisiune de vanzare cu tatal dvs la un avocat, dupa care prin instanta solicitati pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic.Si vanzarea este sfanta va spun eu. Iar ca si costuri sunt la fel.

Alte discuții în legătură

Succesiune bz50rin bz50rin Pot sa cumpar ,,cota indiviza\'\' a surorii mele daca nu exista nici un fel de act ci doar certificatul de mostenitor in care sunt trecute casa si terenul ... (vezi toată discuția)
Vinzare cu titlu de proprietate convict convict Pentru vinzarea unui teren cu titlu de proprietate sint obligat legal la intabulare ca sa pot efectua tranzactia de vinzare-cumparare . (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)