Vreau sa va intreb daca stiti ce trebuie facut pentru infiintare ziar online.Dat fiind faptul ca nu e nimic tiparit banuiesc ca asta ma scuteste de o gramada de lcruri.Dar totusi trebuie inregistrat undeva, banuiesc.
Multumesc.
Exprimarea online nu presupune nimic din punct de vedere legal. Nu trebuie indeplinite formalitati birocratice. Oricine isi poate face un blog personal sau trimite email-uri fara a-l costa decat eventual inregistrarea domeniului si gazduirea acestuia. Dar exista si din acestea gratuit. Daca insa veti realiza venituri atunci se pune altfel problema. Societate SRL sau PFA. S-a raspuns de multe ori cum se infiinteaza acestea pe forum. Daca vreti un anumit domeniu il inregistrati la www.rotld.ro si platiti cam 200-250 lei. Pentru gazduire domeniu exista o multitudine de societati care se ocupa cu asta de la 2 la 10 euro/luna functie de spatiul dorit. Pe Google scrieti "Gazduire domeniu" si alegeti din sutele de optiuni pe cea care va place.
Multumesc pentru raspuns.Explicatiile efectiv tehnice legate crearea site-ului le stiu si eu...Intrebarea mea este daca exista vreun registru care tine evidenta acestor ziare ca pana la urma chiar daca sunt online tot publicatii sunt si ma gandesc ca tot ai o raspundere pentru ce apare pe-acolo.La fel cum publicatiile scrise au nevoie de acel ISSN si luare in evidenta la biblioteca nationala sau ceva de genul, m-am gandit ca exista si aici ceva cerinte.De unde vine \"institutie de presa\"? Ca eu am vazut ziare exclusiv online de stiri de care se spune ca sunt institutii de presa si au anumite drepturi si obligatii.In cazul in care dvs spuneti ca nu e nevoie de nimic in cazul online inseamna ca eu ma proclam singur institutie de presa.Eu stiu ca toate ziarele chiar daca sunt online au in spate o baza juridica ca fac sau ca nu fac profit.Cum te acreditezi pe langa o institutie ca ziar daca tu nu ai o firma sau un pfa, ceva.
Asa ca intrebarile mele sunt mai mult in directia:
1.Exista ceva de intreprins sau se pune problema de a fi in legalitate la un ziar online in sensurile prezentate mai sus?
2.Daca se realizeaza venituri, codul CAEN e : obtinere venituri prin intermediul publicatiilor(publicitate pe site), sau obtinere venituri prin publicitate in general(fara a se mentiona imprejuarrile prin care se obtin veniturile)
3.Exista cod CAEN pentru infiintare ziar online?(eu nu am gasit dar poate nu am cautat bine);ce scriu ca si cod CAEN daca ziarul sta sub egida unei firme sau unui pfa.
4.Ziarul are o denumire poate, nu se inreg nicaieri?Daca vine cineva maine si da aceasi denumire?Adica trebuie sa ai o protectie.De ex eu am o agentie de turism care are o denumire ce este inregistrata la MT si nimeni nu mai poate alege aceea denumire pentru ca este a mea.Ma gandeam ca poate tot asa exista ai aici ceva registru,etc)