avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere anulatã ca netimbratã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere anulatã ca netimbratã

Buna ziua,
Am formulat o cerere avand ca obiect contestatie la executare. Aceasta nu a fost timbrata si a fost anulata pentru netimbrare.
Se mai poate face ceva? Cred ca si un recurs formulat in termenul de 15 zile nu are prea mult succes. Ce motive ar putea fi invocate?
Se poate formula o noua actiune cu acelasi obiect si aceleasi parti pe care sa o depun timbrata de aceasta data? In acest caz mai sunt in termen pentru contestatia la executarea silita? Initial eram, dar acum cum se calculeaza termenul? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:29, 7 Februarie 2018
1. Recursul nu are sanse de izbanda decat daca faceti dovada ca s-a platit taxa judiciara de timbru , iar instanta nu a observat acest lucru.

2. O noua contestatie la executare se poate face daca mai sunteti inca in termenul prevazut de lege pentru formularea acesteia.
Care este acest termen? Cel de 15 zile? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2012
LOREDANITA, utilizator
Art. 401 C.proc.civ.
Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
a) contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie.
Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.
Contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
Neintroducerea contestatiei in termenul prevazut de alin. 2 nu-l impiedica pe cel de-al treilea sa-si realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii.
Termenul de 15 zile s-a implinit in august 2012 cand am facut cererea de chemare in judecata. Daca aceasta a fost anulata pentru netimbrare sa inteleg ca nu mai am dreptul de a introduce o noua actiune? Sau termenul de 15 zile va curge acum de la data cand mi se va comunica sentinta prin care cererea a fost anulata?Mentionez ca aceasta pronuntare s-a dat in decembrie si nu am inca sentinta. Multumesc!

Art. 401

(1)Contestaţia se poate face în termen de 15 zile de la data când:

a)contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă sau de refuzul de a îndeplini un act de executare;

b)cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;

c)debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.

(11)Contestaţia privind lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.

(2)Contestaţia prin care o terţă persoană pretinde că are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit, poate fi introdusă în termen de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite a bunului.

(3)Neintroducerea contestaţiei în termenul prevăzut de alin. (2) nu-l împiedică pe cel de-al treilea să-şi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în condiţiile legii.



daca mai suntei in vreuna din din termenele de mai sus mai puteti promova contestateie. faptu ca vi s-a anulat ca netimbrata nu inseamna ca vi s-a respins actiunea pe fond, insa daca nu mai sunteti in termenul de 15 zile de mai sus nu mai aveti ce face.

nu confundati termenul de recurs de 15 zile cu cel prevazut mai sus.

Alte discuții în legătură

Prescriptie executare silita george10 george10 V-as ruga daca m-ati putea lamuri, in privinta unei decizii de executare silita,care este durata in care decizia se poate anula (vezi toată discuția)
Executare silita familistu familistu fratele meu ieri a aflat de la angajator ca exista un dosar de executare silita pe numele sau de la ceva b.e.j. . din sinpla lecturare a deciziei instantei si ... (vezi toată discuția)
Cale de atac echinacee echinacee Buna ziua! daca intr-o incuviintare executare silita,se mentioneaza,,fara cale de atac,, nu mai am posibilitatea de a depune contesteatie la executare? (vezi toată discuția)