sotia mea nu a primit aceste drepturi din partea firmei la care a lucrat ca si contabila desi au trecut aproape 2 ani de la nastere .Mentionez ca am facut 3 sesizari la itm degeaba.Ce solutii imi puteti da?multumim frumos
1. Banuiesc ca este vorba de indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
3. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
am fost la casa de sanatate si mai ca nu ne au dat afara spunand ca ei nu discuta decat cu angajatorul si ca noi trebuie sa mergem la itm unde am fost de trei ori si nu sa rezolvat nimic Angajatorul fiind o persoana influenta am dedus ca este posibil ca itm sa fie o cauza pierduta CE PARERE AVETI DE TRIBUNALUL MUNCII?AS AVEA VREO SANSA?VA MULTUMIM FRUMOS
1. Cel mai bine ar fi sa faceti sesizarea in scris catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si va trebui sa va dea un raspuns tot in scris.
2. Aratati in scrisoare si textul de lege (redat mai sus) prin care CJAS este cea indreptatita si obligata sa ia masurile de sanctionare a angajatorului dvs.
3. - Daca nici asa nu se rezolva apelati la instanta de judecata.
- Daca in raspunsul primit de la CJAS vi se spune iarasi sa apelati la ITM atunci puiteti sa actionati in judecata si CJAS pentru neindeplinirea atributiilor legale.