avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... urmarire penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

urmarire penala

daca a inceput urmarirea penala impotriva paratului reclamantul(victima) i-si mai poate retrage plangerea?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:01, 31 Decembrie 2012
Depinde de infractiune.
Pentru unele infractiuni, impacarea partilor inlatura raspunderea penala, pentru altele, nu!
Da, trebuie sa precizati exact care este incadrarea juridica a faptei sau daca sunt mai multe infractiuni concurente.
daca pentru infractiuni de la 261 cod penal a inceput urmarirea penala se mai pot impaca partile?
Art. 261 C.pen. se refera la Incercarea de a determina marturia mincinoasa.
Nu se incadreaza la impacarea partilor, pentru ca de fapt nu exista parte vatamata si faptuitor. Exista numai faptuitor si martor, cel care va da declaratii mincinoase intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza in care se asculta martori.
rezulta ca reclamantul are calitatea de martor deci nu-mi pot retrage reclamatia?

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica - marturie mincinoasa mdcc mdcc Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce fapta penala(ce articol) se incalca atunci cand minti sub juramant un judecator?Multumesc Anticipat!!! (vezi toată discuția)
Speta - impacare sau retragerea plangerii prealabile ContSters119945 ContSters119945 Buna ziua. As vrea sa va cer parerea cu privire la urmatoarea speta. Inculpatul Y, aflat in stare de ebrietate, a intrat peste victima X care se afla in ... (vezi toată discuția)
Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)