avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si consimtamantul proprietarului)

Intrebare: Daca un chirias, in baza unui contract de inchiriere pentru un apartament, incheiat si inregistrat la administratia financiara in urma cu 6 ani (2006), pentru o durata de un an, prelungit anual cu acte aditionale tot pe cate un an, poate sa-si preschimbe cartea de identitate cu domiciliul pe adresa spatiului inchiriat, fara acordul/declaratia de primire in spatiu al proprietarului? Daca da, in ce alte conditii, intrucat in conformitate cu prevederile OUG 97/2005 republicata in 2011, Capitolul IV - Domiciliul si resedinta, in Art. 28 se precizeaza ca:
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Rivka , utilizator 16:28, 24 Septembrie 2022
Din cate cunosc eu ii tb declaratia proprietarului de primire in spatiu.
Asa stiu si eu, intrebam daca "se poate" si fara ?, sau alte modalitati, dar legale, nu prin p.c.r. (pile, cunostinte si relatii)
Daca ati inchiriat de la o persoana fizica, chiar daca aveti un contract de inchiriere legal intocmit si inregistrat la sectia financiara, nu puteti sa va faceti fara acordul proprietarului decat carte de identitate provizorie.
In completare vreau sa fac cateva precizari: sunt proprietarul "pagubit", respectiv chiriasii (familie cu 3 persoane la numar), care fara acordul meu, "au rezolvat" preschimbarea cartilor de identitate cu o valabilitate pe 10 ani, cu adresa de domiciliu pe spatiul meu inchiriat. Temerea mea este ca mai pot face stiu eu ce si alte (?) ilegalitati (fie administrative, penale, etc.), punandu-mi persoana si proprietatea in pericol, motiv pentru care doresc sa stiu daca ei au procedat corect/legal (daca exista si alte reglementari legale in domeniu ?), ori ei au procedat ilegal, situatie in care eu cum ar trebui sa fac/sa procedez pentru a evita orice fel de probleme nedorite ce ar decurge din faptul relatat.
Va multumesc pentru un raspuns documentat,
Propietatea nu va este amenintata, din punctul asta de vedere puteti sta linistit.
In privinta stabilirii domiciliului, contractul de inchiriere autentificat de notar si inregistrat la ANAF este din categoria documentelor care fac dovada spatiului de locuit, deci li s-a putut face carte de identitate fara prezenta dvs.

Practica la unele servicii de evidenta este sa solicite prezenta proprietarului chiar si in aceste conditii, daca respectivul contract este incheiat doar pe un an - asta pentru a se asigura ca proprietarul este de acord cu stabilirea domiciliului acolo, insa chiar in articolul citat de dvs. scrie acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare privind titlul locativ - deci in cazul chiriasilor dvs. nu e vorba de pile ci de aplicarea intocmai a dispozitiilor ordonantei. Contractul de inchiriere sau declaratia gazduitorului (deci nu amandoua deodata) sunt printre documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu.

Insa, asa cum vi s-a spus si mai sus, la unele servicii de evidenta contractul (chiar si asa autentificat, inregistrat etc.) fara prezenta proprietarului ajuta doar la aplicarea vizei de resedinta sau la eliberarea unei carti de identitate provizorii, pentru preintampinarea unor situatii ca aceea in care sunteti dvs.

Ati putea fi afectat intr-un singur mod: eventualele lor amenzi neplatite s-ar comunica la locul de domiciliu si ati putea avea probleme daca ati dori sa obtineti adeverinte etc. de la Administratia Financiara - de regula eliberarea acestora este conditionata de lipsa datoriilor.
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Legislatie carte identitate eugen82 eugen82 Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)