avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si consimtamantul proprietarului)

Intrebare: Daca un chirias, in baza unui contract de inchiriere pentru un apartament, incheiat si inregistrat la administratia financiara in urma cu 6 ani (2006), pentru o durata de un an, prelungit anual cu acte aditionale tot pe cate un an, poate sa-si preschimbe cartea de identitate cu domiciliul pe adresa spatiului inchiriat, fara acordul/declaratia de primire in spatiu al proprietarului? Daca da, in ce alte conditii, intrucat in conformitate cu prevederile OUG 97/2005 republicata in 2011, Capitolul IV - Domiciliul si resedinta, in Art. 28 se precizeaza ca:
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Rivka , utilizator 16:28, 24 Septembrie 2022
Se pare ca lucrul cel mai ciudat este ca o lege (si nu numai OUG 97/2005, republicata in 2011) se intrepreteaza si se aplica dupa bunul plac al unui "functionar dela ghiseu", probabil si in functie de .... , in loc ca o lege sa fie lege pentru toti si nu interpretabila, dand posibilitatea de a fi aplicata in mod diferit (numai dupa legea lui Murhpy se spune ca : "Indiferent daca legile sint bune, rele sau neutre, trebuie sa se supuna celor din urma" ), dar ........... asta e, alta nui.
In cazul chiriasilor dvs. legea a fost aplicata ad litteram.
Poate acum ati inteles despre ce e vorba.
Imi pare rau ca timpul si conditiile nu-mi permit sa stau mai mult pe net.
Ca sa nu va mai faceti griji in privinta posibilelor amenzi care ar putea veni pe adresa dumneavoastra (pe numele chiriasilor) se poate face rol separat pe numele lor, la taxe si impozite. Poate asta va mai linisteste.
Acum, dupa noul Cod Civil, e si mai rau pentru proprietar in cazul unui contract de inchiriere. In situatia in care incheiati cu cineva un contract de inchiriere si chiriasul se casatoreste si face copii, tuturor li se poate face act de identitate la adresa imobilului respectiv. Adica tu primesti o persoana in chirie si te trezesti dupa ceva vreme cu o familie intreaga cu adresa ta.
In ce priveste faptul ca legea se aplica dupa bunul plac al lucratorului de la ghiseu dati-mi voie sa cred ca tuturor li se aplica acelasi regim. Problema e ca e posibil sa existe mai multe interpretari si fiecare sa aiba o alta viziune, functie de capacitatea de intelegere a fiecaruia. Nici o persoana nu lucreaza singura la evidenta persoanelor, un dosar trece prin mai multe maini, inclusiv ale sefului de serviciu, deci daca se aplica ceva gresit e posibil ca aceea sa fie parerea generala asupra spetei respective.N-aveti grija ca si lucratorul e tras de urechi daca se constata ca a aplicat gresit legea. Dar sper ca nu sunt multe cazuri in care legea sa fie incalcata intentionat.
Aveti dreptate, de multe ori trebuie sa citesti la punct si virgula cate un articol din lege pentru a-l putea intelege. Si uneori nici toata atentia din lume nu e suficienta. La cum sunt facute legile in ultima vreme, pe banda rulanta, de persoane care nu au nici in clin nici in maneca cu domeniul respectiv, nu e de mirare ca legile sunt asa cum sunt...
Bună seara, o intrebare am .... Pe scurt, am închiriat pentru prima dată casa si noul chiriaș a zis ca vrea sa-si schimbe Cartea de Identitate pe noua adresă...... daca va avea adresa pe C.I. si sa zicem ca peste câteva luni nu va vrea sau nu mai poate plăti chiria. Eu il pot scoate din locuință??? Sau ma trezesc ca Politia va zice " Are domiciliul pe adresa aceasta, nu putem face nimic" .

Va multumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
Giani36, utilizator
Foarte stupid de ce nu se da o lege in privinta asta, asa cum ptr strainii indueni se gaseste o adresa unde sa le faca domiciliul de ce nu se gaseste si la un cetatean care nu are casa lui? Bine ca taxe si impozite se vor dar sa ajute un om cu actul de identitate nu! Foarte urat! Urat de tot!
Si eu sun in aceeasi situatie si sunt foarte suparata!

tibiolah a scris:

Intrebare: Daca un chirias, in baza unui contract de inchiriere pentru un apartament, incheiat si inregistrat la administratia financiara in urma cu 6 ani (2006), pentru o durata de un an, prelungit anual cu acte aditionale tot pe cate un an, poate sa-si preschimbe cartea de identitate cu domiciliul pe adresa spatiului inchiriat, fara acordul/declaratia de primire in spatiu al proprietarului? Daca da, in ce alte conditii, intrucat in conformitate cu prevederile OUG 97/2005 republicata in 2011, Capitolul IV - Domiciliul si resedinta, in Art. 28 se precizeaza ca:
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)

Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie carte identitate eugen82 eugen82 Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)