avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si consimtamantul proprietarului)

Intrebare: Daca un chirias, in baza unui contract de inchiriere pentru un apartament, incheiat si inregistrat la administratia financiara in urma cu 6 ani (2006), pentru o durata de un an, prelungit anual cu acte aditionale tot pe cate un an, poate sa-si preschimbe cartea de identitate cu domiciliul pe adresa spatiului inchiriat, fara acordul/declaratia de primire in spatiu al proprietarului? Daca da, in ce alte conditii, intrucat in conformitate cu prevederile OUG 97/2005 republicata in 2011, Capitolul IV - Domiciliul si resedinta, in Art. 28 se precizeaza ca:
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Rivka , utilizator 16:28, 24 Septembrie 2022
Din pacate pentru proprietar nu scrie niciunde in lege ca in cazul prezentat de dvs. trebuie si acordul proprietarului de primire in spatiu. Chiar daca contractul de inchiriere mai are o zi de valabilitate el este un act perfect valabil, deci chiriasii sunt indreptatiti sa solicite si sa li se acorde o noua carte de identitate cu domiciliul la adresa respectiva. Cei de la evidenta au procedat perfect legal, nu aveti niciun motiv de a le pune la indoiala profesionalismul. Asa cum va scrie si Ares_3 nu aveti motive de ingrijorare, oricum in momentul in care chiriasii dvs. vor obtine o noua locuinta sunt obligati conform legislatiei in vigoare sa solicite o noua carte de identitate de aceasta data la noua adresa.
Cred ca este o neintelegere la mijloc, in OUG 97/2005 republicata, la Art. 28 se precizeaza clar ca:
............................................................................................................................................................
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)
......................................................................................................................................
iar dat fiind faptul ca, contrar acordului meu verbal pentru mutatii de resedinta si nu de domiciliu pe spatiul inchiriat, am fost pus in fata faptului implinit, respectiv cu cartile de identitate preschimbate cu domicliul pe spatiul/apartamentul meu inchiriat, de unde si ingrijorarea mea ca eventuale amenzi neplatite, sau alte consecintele a unor fapte ilegale, etc., eu as putea fi afectat s-au tras la raspundere, ori mi-ar crea probleme la Administratia Financiara, etc.
Domnule, la b) interpretarea este: gazduitorul da declaratia consimtamant si prezinta actul care dovedeste ca este proprietar (actul de spatiu).
Se face asta cand nu incaseaza chirie sau cand nu vrea sa isi declare veniturile la fisc.

La o cautare pe net pentru problema dvs. daca noi nu va putem convinge, gasiti de exemplu pe pagina Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor a Mun. Bucuresti aceeasi explicatie:

Intrebare : In care caz este necesara prezenta gazduitorului?
Raspuns : In conformitate cu prevederile art.28 din Ordonanta de urgenta nr.97 din 14 iulie 2005 privind evidenta, domiciliu, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, cu modificarile si completarile ulterioare, “declaratia de primire in spatiu a gazduitorului poate fi data in fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, a politistului de siguranta publica, a notarului public ori a functionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei” sau se poate prezenta o procura speciala din care sa reiasa faptul ca mandatarul este imputernicit in vederea sustinerii consimtamantului proprietarului imobilului. Mentionam ca, atat la declaratia de primire in spatiu, cat si la procura speciala trebuie anexat actul incheiat in conditii de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locative.

De asemenea, in situatia in care solicitantul cartii de identitate prezinta un contract de inchiriere incheiat cu proprietarul, in termen de valabilitate si inregistrat la organele fiscale teritoriale, nu este necesara prezenta proprietarului.
[ link extern ]

Am mai cautat o sursa, tot oficiala, Serviciul de Evidenta de la Oradea, unde sunt enumerate documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu. Dupa lista lor, sunt Informatii utile. Prima este aceasta:

Dovada adresei de domiciliu şi de reşedinţă se poate face cu contractul de închiriere încheiat în condiţii de validitate, fără a se mai solicita declaraţia proprietarului spaţiului de locuit;
[ link extern ] #
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator
Asa cum am cerut/rugat, am dorit un raspuns "documentat", adica un articol de lege sau reglementare, privind problema, nu o "parere personala" pe langa subiect !!!
Pentru o interpretare corecta, atat juridic cat si si gramatical (atentie ....... !!!), explicitat in l. romana, tin sa fac urmatoarele precizari: Punctul şi virgula desparte propoziţii sau grupuri de propoziţii care formează unităţi relativ independente în cadrul unei fraze, pentru a arǎta cǎ partea de frazǎ care urmeazǎ e o intregire, o explicatie sau o concluzie a celor afirmate anterior (deci: punctul b) completeaza/intregeste punctul a) din Art. 28 al OUG 97/2005 republicata, nicidecum ca ar fi vorba de conditia indeplinirii numai al unui singur punct, respectiv a) sau b). (!!! este vorba despre adresa de domociliu, nu de resedinta!!!)
Eu am apelat la acest forum pentru un raspuns profesional si documentat cu articol din legislatie si nu pentru niste "sfaturi" neprofesionale - pe care le gasesti la "scara blocului"; daca se poate, daca nu, asta e, incerc in alta parte, va multumesc.
Domnule, a) este diferit de b), nu sunt propozitii din cadrul aceleiasi fraze si nu se completeaza unul pe altul.
Mai multe articole din legislatie nu pot sa va dau pentru ca nu am de unde; dvs. doriti un anumit raspuns pe care nu o sa-l primiti la scara asta.

Nu mai jigniti in postari pentru ca, indiferent de cat de neprofesionist considerati ca este un sfat, nu va este permis sa va bateti joc de timpul oamenilor care va acorda atentie.

Alte discuții în legătură

Legislatie carte identitate eugen82 eugen82 Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)