avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lucrul in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lucrul in strainatate

Daca lucrezi in fiecare an in strainatate, cu contract, lunile in care prestezi munca iti sunt luate in considerare pentru anii de pensie??
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:15, 1 Ianuarie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
...

2. Persoanele care au desfăşurat activităţi profesionale în România şi în alte state membre ale UE sau in state cu care Romania are incheiat acord de recunoastere reciproca a drepturilor de asigurari sociale pot solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislaţiei în vigoare în România, cât şi potrivit legislaţiei celuilalt stat membru implicat.

3. Stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obţinerea drepturilor de pensie din sistemul public de pensii din România, în cazul lucrătorilor migranţi, se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România cu cele de asigurare realizate în alte state în care solicitantul a desfăşurat activităţi profesionale şi confirmate ca atare de instituţiile competente ale statelor membre implicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in extern Dragpesccu` Dan Dragpesccu` Dan se pot considera anii de munca in alta tara ca un cumul ani vechime pentru pensie ? (vezi toată discuția)
Domiciliez in strainatate. cum mi se stabileste dreptul la pensie? hANGHIUC hANGHIUC am 58 de ani ,lucrez in italia din 2003 cu documente ,in romania pot iesi la pensie de drept .intrebarea mea mi se poate calcula inpreuna atit anii de vechime ... (vezi toată discuția)
Vechimea muncii in strainatate mariagabriela07 mariagabriela07 Buna ziua!Amlucrat 6 ani in Italia cu contract de munca.Doresc sa stiu care sunt pasii pt inregistrarea acestora IN Romania,si daca am dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)