avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Domiciliez in strainatate. Cum mi se stabileste ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Domiciliez in strainatate. Cum mi se stabileste dreptul la pensie?

am 58 de ani ,lucrez in italia din 2003 cu documente ,in romania pot iesi la pensie de drept .intrebarea mea mi se poate calcula inpreuna atit anii de vechime din romania cit si din italia ?adica imi pot depune dosarul de pensia in italia ..ptr ca aici am domiciliul multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: hANGHIUC , utilizator 09:48, 24 Martie 2014
1. Persoanele care au desfăşurat activităţi profesionale în România şi în alte state membre pot solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislaţiei în vigoare în România, cât şi potrivit legislaţiei celuilalt stat membru implicat.

2. - Stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obţinerea drepturilor de pensie din sistemul public de pensii din România, în cazul lucrătorilor migranţi, se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România cu cele de asigurare realizate în alte state membre în care solicitantul a desfăşurat activităţi profesionale şi confirmate ca atare de instituţiile competente ale statelor membre implicate.
- Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat.

3. În cazul persoanelor stabilite pe teritoriul altor state membre, cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu (loc de şedere permanentă), care face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea în România a solicitantului stabilit în străinătate sau la instituţia statului membru la a cărui legislaţie a fost supus ultima dată.

4. - Cererea va fi însoţită de toate documentele prevăzute de legislaţia română în vederea acordării drepturilor de pensie; vor fi prezentate, obligatoriu, actele din care să rezulte perioadele de activitate din România (carnetul de muncă sau adeverinţe eliberate, în condiţiile legii, de foştii angajatori din România, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001).
- Dovada vechimii în muncă realizată de foştii asiguraţi ai sistemului de asigurări sociale din România până la data de 1 aprilie 2001, dată de la care evidenţa perioadelor de asigurare în sistemul public de pensii este deţinută, în format electronic, de casele teritoriale de pensii, iar la nivel central de CNPP, se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege.

5. Cititi si pe:
[ link extern ]

cum am mai spus,in Romania pot deja sa ies la pensie,neclaritatea mea este daca Italia imi deschide dosarul de pensie odata cu cel din Romania sau trebuie sa ma interesez daca indeplinesc si aici conditiile conform legislatie lor.insumarea se mai face daca in Romania am deja anii suficienti?
multumesc mult!
Se pot pensiona în Italia, potrivit legislaţiei din acest stat, persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- Condiţia pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă;
- Condiţiile pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
1. 5 ani de contribuţii efective în cazul femeilor care au împlinit vârsta de 60 de ani;
2. 5 ani de contribuţii efective în cazul bărbaţilor care au împlinit vârsta de 65 de ani;
3. 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă.

[ link extern ]

Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

De aceea, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.
caut arhiva de la fabrica de mobila militari din anul 1976 cum nu mai exista nu stiu unde sa ma adresez ptr ami recupera anii lucrati acolo multumesc


[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieti exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in italia popem popem Buna dimineata Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot ... (vezi toată discuția)
Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Se poate intregi pensia din romania cu cotizatiile din italia? sarbuliliana sarbuliliana BUNA SEARA! As dori un raspuns la urmatoarea problema: mama mea este nascuta in anul 1949 si este pensionara din anul 2000. Are domiciliul stabil in Romania ... (vezi toată discuția)