avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Munca in Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Munca in Italia

Buna dimineata

Am lucrat in Italia la un camin de batrani timp de cinci ani, pontata patru ore /zi pot beneficia la limita de varsta de pensie de la statul Italian , coroborata si cu vechimea din Romania de cca 20 ani .

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 11 Septembrie 2014
1. Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

2. Cererea de pensie, insoţită de documentele doveditoare, se depun la instituţia de asigurări sociale de domiciliu; aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie ;
Comunicare între institutii se face prin intermediul formularelor de legătură;

3. La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat

4. Actele necesare pentru înscrierea la pensia pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială:
- formularul de cerere E 202 ;
- formularul E 207 ;
- declarația pe propria răspundere ;
- copie dupa actul de identitate românesc - dacă detin dubla cetațenie sau dacă au menținut cetățenia română ;
- carnetul de muncă original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinatate ;
- livretul militar original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;
- diplomă de studii original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate sau adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum și forma de invățământ;
- adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
([ link extern ] )
dar pentru cei cinci ani lucrati in Italia pontat doar patru ore /zi pot sa iau pensie de la statul Italian ?
1. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

De aceea, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.

2. Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii:

Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
- femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;

- bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
- persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;

De asemenea, perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.

În momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare pe teritoriul Italiei, dacă v-aţi stabilit domiciliul în această ţară, trebuie să vă adresaţi biroului local INPS (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială) pentru întocmirea dosarului de pensie.
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Se poate intregi pensia din romania cu cotizatiile din italia? sarbuliliana sarbuliliana BUNA SEARA! As dori un raspuns la urmatoarea problema: mama mea este nascuta in anul 1949 si este pensionara din anul 2000. Are domiciliul stabil in Romania ... (vezi toată discuția)
Domiciliez in strainatate. cum mi se stabileste dreptul la pensie? hANGHIUC hANGHIUC am 58 de ani ,lucrez in italia din 2003 cu documente ,in romania pot iesi la pensie de drept .intrebarea mea mi se poate calcula inpreuna atit anii de vechime ... (vezi toată discuția)