avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent - Sanctiune disciplinara - acte de dat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent - Sanctiune disciplinara - acte de dat angajatului

Buna tuturor,

Am o intrebare legata de obligativitatea firmei de a da angajatului procesul verbal si toate documentele ce au stat la baza deciziei de sanctiune. Exista aceasta obligatie daca angajatul solcita pt a folosi documentele pentru contestatie? Sau le prezentam dupa ce primim contestatia de la Tribunal?
Multumesc anticipa!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:11, 8 Februarie 2009
In cazul contestarii unei decizii de sanctionare disciplinara, in cadrul procesului obligatia de produce probe este in sarcina angajatorulu. Ca atare el va trebui sa depuna la instanta toate actele care au stat la baza aplicarii sanctiunii. La rindul dvs. veti propune probe ( martori, inscrisuri, etc) care sa dovdeasca nevinovatia sau netemeinicia aplicarii sanctiunii.
Multumesc mult.
Asadar, compania nu este obligata sa-i dea angajatului toate doc. ce au stat la baza sanctionarii, ci doar ulterior in cadrul procesului?

Mai am o intrebare: In cazul in care in decizie s-a gresit data (5 dec. 08) mentionata la care conducerea comp. a luat la cunostinta de abaterea angajatului, dar in procesul verbal si in celelalte doc. reiese data corecta (8 dec. 09, si se poate demonstra, atunci este in regula? Intreb deoarece data scrisa gresit in decizie afecteaza termenul de 30 zile.

Multumesc inca o data!
Angajatului i se comunica doar decizia de concediere.
În procesul declanşat de salariat pentru contestarea măsurii concedierii disciplinare, angajatorului îi revine sarcina probei. Prin urmare, acesta este obligat sa depuna la instanta toate actele care au stat la baza emiterii ecelei decizii.
Teremnul de 30 de zile pentru contestarea deciziei in instanta incepe sa curga de la data comunicarii acesteia fostului angajat.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Am omis eu sa mentionez ca termenul de 30 zile la care ma refeream este cel de comunicare a deciziei de santionare catre angajat.
Am scris gresit in decizie, ca firma a luat la cunostinta de abatere in data de 5 dec. inloc de 8 dec.08, iar decizia are data de 8 ian.09. Dc se poate demonstra prin documente ca este corecta data de 8 dec. este in regula? sau angajatul poate contesta lucrul acesta?
Multumesc inca o data!
Nu faceti confuzie intre termene ...
1. Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

2. Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

3. Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.

Prin urmare, daca angajatorul a luat cunostinta de savarsirea abaterii disciplinare in data de 8 decembrie atunci nu are cum sa emita decizia de sanctionare tot in acea zi, intrucat nu avea timpul necesar efectuarii cercetarii disciplinare.
Iar, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara cu erori ContSters159316 ContSters159316 salariatul a fost concediat pe art 61 lit a ) abateri disciplinare ca urmare a depistarii unor lipsuri in gestiune. verificarea de gestiune a avut loc in ... (vezi toată discuția)
Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim raducuconstanta raducuconstanta Buna ziua, vreau sa va prezint urmatoare situatie in care ma aflu la firma care lucrez(lucram): Am primit prin recomandata cu confirmare o decizie din ... (vezi toată discuția)