avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum poti sa intri in posesia mostenirii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum poti sa intri in posesia mostenirii?

Tanar de 20 si ceva de ani cu parintii divortati de mai mult de 10 ani, incredintat tatalui la divort, i-a decedat mama acum cateva luni. Tanarul a tinut legatura cu mama sa si bunicii din partea mamei, dar fara sa stie foarte multe despre bunurile mamei sale. Stie ca la divort dupa partaj mama sa si-a cumparat o garsoniera in care a locuit pana a murit. Tanarul a locuit pana a terminat scolile cu tatal sau apoi dupa ce acesta s-a recasatorit a locuit si locuieste si acum la bunicii din partea tatalui. Nu prea a avut de munca de cand a terminat scoala, acum si-a gasit un job mai promitator si i-ar prinde bine sa aiba si o locuinta a sa. Numai ca bunicii din partea mamei nu vor sa-i spuna nimic despre acea garsoniera. Initial i-au zis ca mama lui dorea sa-i ramana lui garsoniera, apoi i-au spus ca avand in vedere ca el nu are de serviciu si nu are cu ce plati cheluielile, se vor ocupa ei de garsoniera (in sensul ca deocamdata ei au actele si cheile si se ocupa de acel imobil) si ca i-o vor da mai incolo...acum cand are un serviciu si si-a aratat intentia de a se muta acolo bunicii materni se pare ca "nu mai sunt acasa"...
Cum isi poate primi mostenirea acest tanar? Nu are nici un act , nici macar certificatul de deces al mamei lui, iar unchiul lui (fratele mamei decedate) i-a zis ca avand in vedere ca el nu a contribuit la inmormantarea mamei lui si a fost crescut de tatal lui nu are drepturi la mostenire. Va rog mult sa-l consiliati ce ar trebui sa faca, de unde sa inceapa, si cum sa se descurce daca bunicii refuza sa-i dea actele...
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:22, 2 Ianuarie 2013
Bineinteles ca aveti dreptul la mostenire, indiferent ce ar fi zis unchii sau matusile, etc.
Mergeti cat mai repede la un notar si discutati cu el.
Multumesc, dar, la notar poti merge asa, fara documente? Si nu trebuie sa fie de acord si bunicii materni sa mearga la notar? Si daca ei refuza sa mearga si sa ii dea documentele? Ei ca parinti au drepturi mai mari decat fiul decedatei?
Sa fie de acord cu ce!?
Parintii, unchii, matusile si alte rubedenii nu au niciun drept daca fiul defunctei accepta mostenirea. Devine unic mostenitor si ...:wave:

Sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii la notar INAINTE de a se implini un an de la data mortii. (se poate obtine duplicat al certificatului de deces).

Si ...B-) nu trebuie sa cerseasca nimanui intarea in stapanirea de fapt a mostenirii. O are. Descendentul este mostenitor sezinar. Ar fi necesar insa sa fie sigur ca acea garsoniera era proprietatea mamei lui. Asta se poate afla relativ usor de la cartea funciara, de la primarie (impozite si taxe)...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunicii impostori ionutnou ionutnou Este vorba de bunicii materni ai unui tanar caruia i-a decedat mama acum cateva luni si care, s-a trezit ca in ziua in care s-a prezentat la notar pentru a-si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 30 de ani de la decesul bunicilor? Mara77! Mara77! Buna seara! Bunicii mei din partea mamei au decedat acum vreo 25- 30 de ani, întâi bunica, apoi bunicul la ani distanță. Bunicii mei au avut 5 copii. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua se dau urmatoarele: bunicii paterni decedați de câțiva ... andi_erika andi_erika Buna ziua Se dau urmatoarele: bunicii pareri decedați de câțiva ani. Fara a se face sucesiune dupa decesul lor.Tata a locuit în casa părintească in ... (vezi toată discuția)