avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce trebuie sa faca o mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce trebuie sa faca o mama

Doresc sa pun o intrebare pentru o cumnata care are nevoie de o indrumare cum sa mearga mai departe in legatura cu copilul ei.
Ea si sotul (concubinaj) au un copil nascut in alta tara trecut pe numele lui ,dupa vreo 2 ani au revenit in Romania pentru ca venise criza care ne-a afectat pe toti si ca el (sotul) era un fan al aparatelor te joc care cheltuia cam tot salarul care il lua,au venit in Romania si nu se poate lasa de aceste aparate a mai fost 2 ani la rand sa lucreze in Germania si cam bani care trebuia sa trimita la familie a cam uitat ca daca tot baga la aparate nu mai avea.Sotia la iertat acuma 2 ani anul trecut(2012) nu a mai suportat si ia zis sa plece si sa ramana ea cu copilul la un moment dat sau inteles ca sa vada el copilul cand vrea fara pretenti prea multe.
Intrebarea este care vrea sa stie daca el ia odata coplul la el si nu mai vrea sa-l inapoieze si daca este mai bine sa-l deie in judecata pentru a fi mai sigura ca nu ramane fara copil daca chiar il ia in vizita este obligat sa-l inapoieze mamei.El nu lucreaza nicaieri si daca il poate da in judecata pentru alocatie el a lucrat in Germania cu contract 6 luni si cum poate dovedi ea ca el a fost la lucru in Germani pentru alocatie
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2013
comozi73, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 15:49, 3 Ianuarie 2013
Mama poate introduce actiune in justitie avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti cu privire la copil - in mod exclusiv de catre ea sau in comun cu tatal copilului. Se poate cere si stabilirea unui program de vizitare al minorului de catre tata.
Poate solicita obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, dar, daca tatal nu lucreaza sau, pensia va fi stabilita prin raportare la salariul minim pe economie.
Va multumesc,Dar nu sunt in clar cu ceva,sa zicem ca pana sa-l deie in judecata se inteleg cu comun acord vizitarea sau tatal ia copilul vreo 2-3 zile si dupa aceia nu mai vrea sa-l inapoieze mamei pretinzand ca este pe numele lui si sa zica el ,<Daca vrei copilul poti sa ma dai in judecata,daca ai bani>.Inca nu sa intamplat dar nu se stie ce are in cap sa faca.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
comozi73, utilizator
Prevederile Convenţiei de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii la care a aderat si Romania se poate aplica de catre Ministerul Justitiei in cazul in care tatal nu inapoiaza copilul catre mama, conform acordurilor.
[ link extern ]

Daca tatal se afla in Germania, copilul nu poate parasi tara fara acordul expres dat de mama in fata notarului, acord care prevede durata calatoriei si perioada in care calatoreste in alt stat. Daca mama isi da acordul si minorul nu este inapoiat conform declaratiei mamei la data stabilita, aceasta poate apela la Ministerul Justitiei ca fiind autoritatea centrala desemnata sa aplice prevederile Conventiei, pentru a asigura inapoierea imediata a copilului.

Cumnata Dvs. tebuie sa urmeze sfatul doamnei avocat, sa solicite incredintarea minorului si stabilirea domiciliului unde locuieste mama precum si stabilirea unui program de vizita pentru tata daca se doreste si se poate realiza fara a pune in vreun pericol minorul (situatia benefica pentru minor va fi stabilita in urma anchetei sociale).
:luck:
L.C.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
Laura Ciobeica, moderator
Stimata d-na Comozi
Pana nu exista o hotarare judecatoreasca de stabilire a domiciliului minorului si de autoritate parinteasca, tatal poate lua copilul oricand si oriunde in tara, nimeni nu are obligatia si nici dreptul sa vi-l aduca inapoi, el avand aceleasi drepturi ca si mama copilului.
Nu conteaza ca el nu a contribuit la cresterea si educarea minorului pana la aceasta data, mama trebuie sa demonstreze asta in justitie, pentru legalizarea situatiei de fapt.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Ajutor nerespectare hotarare judec. hasan hasan buna ziua. In urma unui divort copilul in varsta de 3 ani a fost incredintat mamei prin sentinta irevocabila.Tatal cetatean turc are program de vizita cu luare ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor/custodie exclusiva yoyo1234 yoyo1234 Divort notar in anul 2014. Conventie autentificata in privinta minorului prin care s-a stabilit ca minorul va locui cu mama (la o adresa unde aveam contract de ... (vezi toată discuția)