avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... o solutie pentru mama
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

o solutie pentru mama

Buna ziua,

Am 23 ani si cu cea mai mare fata din cele 3 ale mamei. M-am inscris pe acest site cu gandul de a gasi o solutie pentru mama.
Povestea incepe asa: in urma cu 4 ani si jumatate in urma unor analize de rutina mamei i s-au gasit niste nodule la sanul stang care s-au dovedit a fi cancerigene. A urmat mai multe tratamente printre care si citostatice atat inainte cat si dupa amputarea sanului. Dupa aceste luni groaznice si dupa un rand de tratamente impotriva osteoporozei si tratamente hormonale pentru menopauza precoce mama s-a retras la tara timp de un an si jumatate in care a avut dreptul la acel concediu medical prelungit de 500 si ceva de zile unde si-a revenit.
La inceputul lunii decembrie 2008 cand acel concediu era pe ultima 100 de metri mama si-a intocmit frumos dosarul de pensie si s-a prezentat comisiei de care apartine cu strada. D-na doctor de aici a trimis-o la Comisia de Expertiza Legala din Bucuresti unde dosarul i-a fost respins in urma unor serii noi de analize.
Nu vreau sa critic munca nimanui dar avand in vedere ca acest "cancer" care este boala secolului si peste care mama a trecut...cu bine...cu rele...a trecut si suntem foarte mandri de ea....cum este posibil ca sa nu se considere "invaliditate"????? cum este posibil sa nu se ia in calcul faptul ca mama niciodata nu va mai putea folosi mana stanga la fel de usor???
Da...pe 5 ianuarie 2009 mama s-a intors la munca....la acelasi patron de 2 bani de care se bucurase ca scapase in urma cu cativa ani...si da....a incercat sa se trezeasca dimineata la 6 si sa stea acolo in picioare timp de 10 ore dupa ce a indurat o operatie atat de complicata si atat de mediatizata.
Intrebarea mea se adreseaza tuturor celor dornici sa ma ajute....mai bine zis sa o ajute pe mama: Exista in tara asta si in legislatia ei vreo portita asa incat o femeie de 52 de ani sa se poata pensiona??? Cu un istoric ca al mamei?? Multumesc anticipat, Oana
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:34, 12 Februarie 2009
ati făcut contestatie impotriva deciziei prin care mamei i s-a respins cererea de pensionare pe caz de boală?
Exista legislatie, de la inceputul anului trecut. Cei diagnosticati cu "cancer" beneficiaza de pensie de invaliditate, indiferent de varsta.
Eu m-as bucura ca a scapat de aceasta groaznica boala!
Si noi de bucuram ca este sanatoasa si ca a trecut cu bine peste. Numai cei de la Comisia de Expertiza au avut puterea de a o trimite inapoi la munca. Am mai vb si cu niste cunostinte si cred ca vom recurge la o varianta mai neortodoxa..... dar asta e....decat sa recidiveze boala sau sa intevina alte probleme....din cate prevad unele psihice....mama e la pragul unei depresii grave din cauza acestor deceptii... Va multumesc pentru raspuns si am sa ma documentez si cu privire la aceasta "pensie de invaliditate". Am omis sa precizez ca mama are aprox 30 de ani pe cartea de munca. Deci vechimea n-ar fi o problema doar varsta ar fi. Doctorii au devenit paranoici de cand cu "pensionatul drept ocupatie". Asta e....
In legatura cu contestatia....mama n-a facut una pentru ca nu i s-a dat nimic la mana cum ca cererea, respectiv dosarul i-au fost respinse. Chiar i s-a spus ca nu avea dreptul la cele 500 si ceva de zile de concediu medical. Practic o considera complet sanatoasa...dar de ce ea nu se simte asa???....Va multumesc pentru raspunsuri si mai astept sugestii....
Comisia de expertiza a refuzat verbal? :stunned:

Formulati o cerere scrisa si inregistrati-o la Comisia de Expertiza; daca cei de acolo refuza sa va inregistreze cererea, trimiteti-o direct la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Pe de alta parte, dati mai multe detalii: cand este nascuta mama dvs., care este vechimea realizata in munca, daca a lucrat in grupe de munca sau in conditii speciale, respectiv deosebite de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala BODROS GHEORGHE BODROS GHEORGHE buna ziua sotia mea a fost diagnosticata cu noduli,in plamanul drept,si silicoza gradul 1,datorata mediului,in care a lucrat ,respectiv turnatorie fonta 20 de ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala iuliana silvana emilia iuliana silvana emilia la 15 ani vechime in munca pot beneficia de pensie de boala (vezi toată discuția)