avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... autorizatii pentru lipire de afise
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

autorizatii pentru lipire de afise

Buna ziua
Imi cer scuze daca nu e locul potrivit pentru acest tip de mesaj insa nu am gasit nici o categorie potrivita. Doresc sa intreb cum / de unde se pot obtine (si cit costa, cit dureaza) autorizatiile pentru lipirea afiselor de ex. in statiile de metrou (pe site-ul Metrorex nu scrie nimic) dar nu numai... ci si in alte locuri publice unde sunt lipite afise.

Am tot cautat dar gasesc numai forumuri si articole de ziar in care se povesteste cum au fost amendati cei care au lipit afise fara autorizatie insa nicaieri nu gasesc cum se poate obtine o asemenea autorizatie.

Astept cu interes un raspuns si inca o data scuze daca nu am postat unde trebuie

Multumesc
Elena
Cel mai recent răspuns: ContSters61319 , utilizator 13:29, 3 Septembrie 2009
Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, ca sursă a bugetelor locale, se datorează de către beneficiarii serviciilor de reclamă şi publicitate la unitatea administrativ-teritorială în raza căreia persoana prestează serviciile de reclamă şi publicitate, de la data intrării în vigoare a contractului. Baza impozabilă o constituie valoarea serviciilor de reclamă şi publicitate, prevăzută în contract, exclusiv taxa pe valoarea adaugată. Taxa se determină prin aplicarea cotei stabilite de fiecare Consiliu Local, potrivit prevederilor art. 288 alin.(1) din Codul Fiscal, şi se plăteşte lunar de către prestatorul serviciului, pe toata durata desfăşurării contractului, până la data de 10 a lunii următoare datorării taxei.

Facturarea serviciilor de reclama şi publicitate se face cu respectarea prevederilor art.155 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere că taxa de reclamă şi publicitate care este percepută de către autorităţile publice locale prin intermediul prestatorilor nu se cuprinde în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, potrivit art.137 alin.(3) lit.f) din Codul fiscal.

Totodată, în cazul prestărilor de servicii, pentru care facturarea se face cel mai tarziu pânã la data de 15 a lunii următoare celei în care prestarea a fost efectuată (art.155 alin.(2) din Codul fiscal), şi pentru care contractarea s-a făcut în valută, se vor respecta normele metodologice de aplicare a prevederilor art.137 din Codul fiscal, respectiv pct.18 alin.(1), aşa cum a fost modificat prin H.G.1840/2004, şi anume: pentru convertirea în lei se va utiliza cursul de schimb valutar din data emiterii facturii, iar pentru corectarea bazei de impozitare cu diferenţele de pret în plus sau în minus rezultate ca urmare a modificării cursului pieţei valutare în vigoare la data încasării faţă de cel utilizat la data prestării, acestea se vor factura de către prestator.

În concluzie, taxa de reclamă şi publicitate va fi evidenţiată distinct în facturile fiscale, cu mentiunea “neimpozabil” sau “neinclus în baza de impozitare”, şi va fi convertită în lei la cursul de schimb valutar din data emiterii facturii, urmând a fi vărsată la bugetul local de prestatorul de servicii, în termenul prevăzut la art. 270 alin.(6) din Codul fiscal.

Plata cu întârziere a taxei atrage calcul de accesorii la prestator, iar pentru recuperarea acestora de la beneficiar se va utiliza modelul de factură pentru calculul penalităţilor aprobat prin Ordinul MFP nr.1702/1998.

tanguera a scris:

Buna ziua
Imi cer scuze daca nu e locul potrivit pentru acest tip de mesaj insa nu am gasit nici o categorie potrivita. Doresc sa intreb cum / de unde se pot obtine (si cit costa, cit dureaza) autorizatiile pentru lipirea afiselor de ex. in statiile de metrou (pe site-ul Metrorex nu scrie nimic) dar nu numai... ci si in alte locuri publice unde sunt lipite afise.

Am tot cautat dar gasesc numai forumuri si articole de ziar in care se povesteste cum au fost amendati cei care au lipit afise fara autorizatie insa nicaieri nu gasesc cum se poate obtine o asemenea autorizatie.

Astept cu interes un raspuns si inca o data scuze daca nu am postat unde trebuie

Multumesc
Elena

Art. 271: Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate

(1)Orice persoana care utilizeaza un panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate într-un loc public datoreaza plata taxei anuale prevazute în prezentul articol catre bugetul local al autoritatii administratiei publice locale în raza careia este amplasat panoul, afisajul sau structura de afisaj respectiva.
(2)Valoarea taxei pentru afisaj în scop de reclama si publicitate se calculeaza anual, prin înmultirea numarului de metri patrati sau a fractiunii de metru patrat a suprafetei afisajului pentru reclama sau publicitate cu suma stabilita de consiliul local.
3)Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate se recalculeaza pentru a reflecta numarul de luni sau fractiunea din luna dintr-un an calendaristic în care se afiseaza în scop de reclama si publicitate.
(4)Taxa pentru afisajul în scop de reclama si publicitate se plateste anual, anticipat sau trimestrial, în patru rate egale, pâna la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.
(5)Consiliile locale pot impune persoanelor care datoreaza taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate sa depuna o declaratie anuala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.

Sunt sigur ca 80% care lipesc afise nu platesc taxe :)
redeschid si eu topicul cu o intrebare:

unul din concurentii nostri si-a inchis portile definitiv.
vreau sa redirectionez clientii lor catre mine. pot pune un afis(marime A4 sa zicem) undeva la fostul lor punct de lucru prin care sa ii informez cu privire de o alta adresa de unde isi pot lua produsele(sunt niste produse ceva mai speciale)? este legal? hartia respectiva poate avea o anumita dimensiune care sa nu necesite diverse autorizatii?

va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
ContSters61319, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe pentru banner madav1981 madav1981 vreau sa pun un banner publicitar in interiorul unei terase de apartament(terasa nu e inchisa cu geam). trebuie platite taxe pentru bannerul respectiv? (vezi toată discuția)
Banner la geam alex_21 alex_21 buna ziua, sunt nou pe acest forum, si nu stiu exact unde sa pun acest subiect, rog moderatorul sa il mute unde ii este locul.Mi-am deschis de curand o firma ... (vezi toată discuția)
Tabla/inscriptie cu numele firmei pe cladire buliway buliway Buna ziua! Recent mi-am deschis un punct de lucru, si lucrez in domeniul IT, mai exact creare pagini web si promovari online. Inchiriez biroul de la o ... (vezi toată discuția)