avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuirea morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuirea morala la locul de munca

As dori să imi spuneti , in calitate de functionar publoic, cui mă adrese in primul rand in momentul in care simt ca sunt hartuit la locul de muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:00, 5 Ianuarie 2013
In primul rand ar trebui sa va adresati Ofiterului de etica din institutia in care lucrati. In lipsa acestuia, va puteti adresa conducatorului institutiei respective.Daca chiar acesta este cel care va hartuieste atunci trebuie sa va adresati instantei.
Va recomand sa studiati legea 202/2002 precum si link-urile de mai jos:

[ link extern ]
si
www.avocatnet.ro/content/for...
Art. 39 din Legea nr.2002:
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.

(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, respectiv la sectia/completul pentru conflicte de munca si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii faptei.

Legea nr.7/2004 :
art. 12.- (1) În relaţiile cu personalul din cadrul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu persoanele fizice sau juridice, funcţionarii publici sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate.
(2) Funcţionarii publici au obligaţia de a nu aduce atingere onoarei, reputaţiei şi demnităţii persoanelor din cadrul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea funcţiei publice, prin:
a) întrebuinţarea unor expresii jignitoare;
b) dezvăluirea unor aspecte ale vieţii private;
c) formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase.
.....

Art.24.
(1) Incalcarea dispozitiilor prezentului Cod de conduita atrage raspunderea disciplinara a functionarilor publici, in conditiile legii.
...

HG nr.1344/2007
ART. 27 (1) Comisia de disciplină poate fi sesizată de orice persoană care se consideră vătămată prin fapta unui funcţionar public.
(2) Sesizarea se depune la registratura autorităţii sau instituţiei publice în cadrul căreia funcţionarul public îşi desfăşoară activitatea, respectiv la registratura autorităţii ori instituţiei publice la nivelul căreia este constituită comisia de disciplină competentă potrivit prezentei hotărâri.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizarea comisiei de disciplina m-n-g m-n-g Buna ziua! O persoana aduce acuzatii grave la adresa unui functionar public dar nu se adreseaza direct comisiei de disciplina ci directorului institutiei, ... (vezi toată discuția)
Comisie de disciplina aricici aricici Dupa parerea dvs, un functionar public are dreptul sa-si reclame seful la comisia de disciplina, sau ar trebui sa se adreseze instantei ? conflictul consta in ... (vezi toată discuția)
Sesizare comisie disciplina Darius M Darius M comisia de disciplina poate fi sesizata de catre cineva din afara institutiei? de catre un nemultumit de activitatea unui functionar? (vezi toată discuția)