Vecina intreaba:am lucrat cu contract de munca ,probabil suficienta perioada ca sa mi se deschida dreptul de a intra in concediu prenatal,lauzie si cel de ingrijire copil pana la 2 ani(toate cu indemnizatii platite si incasate).Precizez ca salariu pe care l-am primit in perioada prestata,dat fiind faptul ca locul de munca era in alta localitate fata de sediul central al firmei,mi s-a inmanat lunar in plic,fara sa mi se pretinda o semnatura pe un stat de plata.Pe atunci,suficient de tanara(18 ani)si neinitiata n-am constientizat nici un fel de ilegalitate in modul de plata,mai ales ca suma mi se parea rezonabila.Pe parcurs am devenit mai interesata de drepturile care mi s-ar cuveni,cu atat mai mult cu cat in ultimile 2 luni,inainte de a intra in concediu de maternitate(prenetal)n-am mai primit nici un salar,reusind sa ma amageasca,promitandu-mi ca ma va plati "cat de curand".Deoarece,repet n-am stiut cum sa-mi recapat dreptul,am constatat totusi ca s-a produs o eludare a legii,cu "acte in regula",pentru ca in mod sigur daca n-as fi figurat ca platitoare de contributii(si firma,deasemena)n-as fi beneficiat de plata indemnizatiei de maternitate si nici de aceea de care inca mai dispun in prezent-de CIC.Va rog,sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul de fata,mai ales ca incepand cu 1 martie va trebui sa ma prezint la servici,in conditiile in care firma si-a redus din personal si probabil ma va determina sa-mi solicit incetarea contractului.N-o voi face decat in conditiile unei concedieri din vina angajatorului ca sa pot intra in somaj,dar cum sa-mi recuperez cele 2 salarii neplatite de 2 ani? Unde sa ma adresez sa-mi consult inscrisurile de pe carnetul de munca?
Aveti posibilitatea sa va adresati ITM-ului si sa sesizati situatia dumneavoastra si sa solicitati carnetul de munca. iN acest fel veti putea sa vedeti ce este inscris in el.
Pentru recuperarea salariilor neachitate va adresati instantei de judecata (Tribunal). Termenul de prescriptie in acest caz este de 3 ani, deci nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ani de la data care trebuia sa va fie achitate drepturile salariale.
Pentru a va recupera salariile restante aveti doua posibilitati : fie va adresati ITM-ului, fie va adresati instantei de judecata.
Termenul de prescriptie este de 3 ani de la data de cand trebuia sa va fie achitate aceste salarii.
Eu personal consider ca doar instanta de judecata va poate ajuta la recuperarea salariilor restante, ITM-ul nu are acest rol ci doar de a constata si sanctiona societatea comerciala.
Da? Si care ar fi temeiul legal si modul in care pot face acest lucru? Eu stiam ca doar pot sugera plata acestor salarii restante insa nu si constrange societatea comerciala sa faca acest lucru? Astept raspuns. Multumesc!
Sanctiune disciplinara
dianar
In cazul unei lipse in gestiune datorata neglijentei salariatului se poate aplica ca si sanctiune disciplinara reducerea salariului de baza pe o durata de 3 ... (vezi toată discuția)