avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezerva succesorala incalcata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezerva succesorala incalcata

Buna ziua!As dori sa- mi lamureasca cineva situatia pe care o am:
Tatal a decedat in urma cu cativa ani.Mama traieste.Atunci erau prezenti trei mostenitori rezervatari (copii).Dupa moartea defunctului in mod normal trebuia sa se faca succesiunea,dar nu s-a facut deoarece am aflat cu stupoare ca parintii au vandut(contract de vanzare-cumparare) toate proprietatile unui nepot (fiul unuia dintre copii).Intrebarea este cum au putut sa vanda si cotele copiilor fara sa dam o declaratie ca suntem deacord cu instrainarea facuta? ce se mai poate face in aceasta situatie,ne mai putem recupera cotele? Mentionez ca mostenirea apartine nepotului din partea unui copil care a decedat nu demult,deci mai suntem doi mostenitori rezervatari nedreptatiti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 12:46, 6 Ianuarie 2013
Actiune in reductiunea liberalitatilor excesive.
In timpul vietii parintii aveau voie sa faca ce doreau cu proprietatilor lor, indiferent daca aveau sau nu mostenitori. Ca atare nu trebuiau sa intrebe pe nimeni. Iar d-voastra nu aveti ce sa mai faceti.
Daca parintii au vandut proprietatiile cat timp erau in viata, inseamna ca la momentul decesului tatalui el nu mai avea acele proprietati in patrimoniu.

Succesiunea se face dupa moartea "defunctului" si numai asupra bunurilor ce se aflau in patrimoniul acestuia la momentul decesului.

Prin urmare, nu aveti ce cote sa recuperati, daca bunurile au fost vandute de ambii parinti in timpul vietii.
Confirm si eu ce au afirmat colegii mei mai sus. Parintii dvs. aveau dreptul de a face orice cu bunurile aflate in proprietatea lor, fara sa intrebe pe nimeni.

Masa succesorala a unui defunct este compusa din toate bunurile pe care le detine in proprietate în momentul decesului, deci dacă înainte de deces, defunctul a decis să vândă, legal el nu mai avea nimic de lasat mostenire iar dvs. nimic de moștenit.
230673 a scris:

Intrebarea este cum au putut sa vanda si cotele copiilor fara sa dam o declaratie ca suntem deacord cu instrainarea facuta?


Din moment ce parintii erau in viata, bunurile le apartineau in totalitate, nu existau "cotele copiilor", aveau deplina libertate sa faca ce vor cu proprietatea lor, fara sa ceara acordul nimanui. Mostenitorii primesc ce se afla in patrimoniul defunctului la data decesului.

Alte discuții în legătură

Contract de v-c apartament facut de bunici pt nepoata pot mostenitorii bunicilor sa ceara rezilierea contractului pt ca sa incalcat dreptul lor de mostenitori rezervatari si in ce termen?? claudiughebauer claudiughebauer Exista un termen de prescriptie??Bunicul a decedat si sa facut succesiune dupa el dar nu sa pus si apart.pt ca se vanduse doar alte bunuri ,locuri de ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)