avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturi alocatii copii in ue
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturi alocatii copii in ue

La multi ani! , am o fata care traieste in concubinaj, si de curand s-a nascut un copil pe care tatal l-a recunoscut .Copilul are aproape 3 luni si certificat de nastere in Paris. In aceste conditii trebuie inregistrat si in Romania la starea civila ? Care sunt pasii de urmat ca acest copil sa poata beneficia de alocatia de stat din Romania ,si pe care din cele doua variante le poate beneficia ,cea de 200 de lei sau cea de 42 de lei . Ce acte trebuie sa-mi trimita mie in calitate de bunica ca sa ma ocup de obtinerea acestor drepturi ale copilului . De la "radio sant "se spune :ca in urma unei cereri facute de fiica mea , statul Francez ii elibereaza un formular care trebuie completat in Romania de catre mine (bunica) ca sa nu mai vina ea
. Mentionez ca fata mea nu a lucrat in romania .

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 7 Ianuarie 2013
rectific :care trebuie completat in Romania de catre cei abilitati in domeniu (nu de bunica cum am scris) ,ca sa nu se mai deplaseze ea. Multumesc ptr. rabdare !
In primul rand, va trebui sa transcrie certificatul de nastere in Romania si apoi sa depuna dosarul pentru a primi alocatia de stat in cuantum de 200 lei pana la varsta de 2 ani si apoi de 42 de lei pana la majorat.

Cererea de transcriere se adresează primarului localităţii de domiciliu, pentru cetăţenii români cu domiciliul în România, de ultim domiciliu avut în ţară în cazul cetăţenilor români domiciliaţi în străinătate sau Primarului Sectorului 1, în cazul cetăţenilor români care nu au avut niciodată domiciliul în România.

Cererea de transcriere se poate face în nume propriu sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată de un notar public român sau străin, caz în care este necesar să îndeplinească condiţiile de legalitate.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am fost astazi si m-am interesat si mi-au spus acelasi lucru ca si d-voastra numai ca ,de alocatia in cuantum de 200 de lei nu beneficiaza deoarece fiica mea nu a lucrat in Romania in urma cu 12 luni si ca atare beneficiaza numai de cea de 42 de lei ,iar d-voasrta imi spuneti ca beneficiaza de amandoua adica de la 0-2 ani de 2oo lei, si de la 2 -18 ani de 42 lei . Mai vin cu o intrebare acea alocatie de 200 de lei poata sa o ia numai daca mama a lucrat pe ultimele 12 luni in romania ?, si daca nu a lucrat niciodata copilul nu mai are drepturi?, si ptr. toate aceste treburi mie ca bunica ca sa ii rezolv dosarul imi trebuie imputernicire de la fiica mea ? Cred ca am folosit la o intrebare prea multe semne de intrebare ,scuze ...multumesc !
Nu are nicio legatura realizarea de venituri cu acordarea alocatiei de stat ...

Legea nr.61/1993 prevede :
Art. 1
(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a sttului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
....

Art. 4
(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz, de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori a hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare.
.....

Asadar, mama poate primi alocatia de stat acordata pentru copil ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat pana la 2 ani bichoo bichoo salutare!am si eu o nelamurire , am nascut pe 16 decembrie 2013,dar am depus actele pt alocatia de stat( cei 200 ron pana la 2 ani ) in luna iulie dupa care ... (vezi toată discuția)
Alocatia pentru crestere copil caminick caminick Daca un copil este plecat de la varsta de 7 ani din tara cu parintii in Italia, el acum avand 11 ani, mai beneficiaza de alocatie de stat in Romania? (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru copii in cazul persoanelor care lucreaza in spania cristi1975 cristi1975 incerc sa depun actele pentru alocatia de stat pentru un copil nascut in luna martie in Spania, acolo unde lucrez de mai multi ani, dar de la Primarie mi se ... (vezi toată discuția)