avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon de familie

Buna ziua, In octombrie 2010 am depus plangere penala de abandon de familie impotriva fostului meu sot deoarece acesta nu a chitase pensia alimentara pentru copilul aflat in custodia mea. Acum, in ianuarie 2013 Parchetul a decis ca ecesta este vinovat de neplata pensiei de intretinere si va innainta dosarul catre instanta. Am fost intrebata daca doresc sa ma constiui parte civila in civila in acest proces si am acceptat.
V-as ruga sa-mi spune-ti ce urmari poate avea asupra mea faptul ca ma constituiesc parte civila in acest proces/? daca sunt obligata sa particip la infatisari si daca am nevoie neaparat de un avocat?

Va multumesc foarte mult
Ca parte civila pretindeti o suma de bani de la fostul sot. Aceste pretentii tb probate conform legii.

In mod normal ar tb sa participati la un termen macar pt a da declaratia de parte civila, apoi puteti sa nu mai participati.

Puteti sa va angajati si un avocat pt a nu mai fi obligata sa va prezentati, insa nu este obligatoriu sa faceti acest lucru. Eu insa consider ca ar fi util pt dvs sa aveti un avocat pt a putea obtine in instanta plata pensiei, de vreme ce v-ati luptat pt acest lucru, iar parchetul a constatat ca fostul sot se face vinovat de infractiunea de abandon de familie.

Pana la momentul citirii actului de sesizare si de inculpare ( reprezentat de rechizitoriu )
dumnevoastra, in calitate de reprezentant legal al minorului, va puteti constitui parte civila, precizand defalcat sumele de bani ce reprezinta daune materiale si morale, pentru prejudiciul cauzat.

Dupa acest moment procesual partea vatamata nu se mai poate constitui parte civila decat cu acordul inculpatului .

La primul termen de judecata puteti solicita amanarea cauzei, in vederea angajarii unui aparator.
Dupa acest moment procesual, puteti da o declaratie verbala, in vederea sustinerii pretentiilor materiale pe care le aveti.


Odata solicitate, daunele morale si materiale trebuie dovedite de un material probator amplu.

Asadar, puteti uza de inscrisuri si de martori, pentru a arata in ce a constat conduita infractionala a persoanei cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

In cazul in care sunt recunoscute pretentiie cerute de dumneavostra, se poate depune o tranzactie, instanta de judecata luand act de invoiala operanta intre parti . (tranzactia in materie penala fiind introdusa de legea 202/2010).


Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar retragerea plangerii penale prealabila produce aceleasi efecte, dispunadu-se , in temeiul art.10 din Codul de procedura penala, incetarea procesului penala.

Exista, insa , si anumite distinctii intre cele doua instititutii .In cazul impacarii, dat fiind caracterul personal al acesteia, nu mai pot exista pretentii pecuniare (actiunea civila alaturata celei penale este stinsa in acest mod).

In situatia retragerii plangerii penale prealabile va puteti adresa instantei de judecata in vederea cuantificarii prejudiciului suferit.

Cele doua cauze care inlatura raspunderea penala sunt aplicabile pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti , deci si in etapa recursului procesului penal.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vetesi vetesi Daca sa stabilit valoarea pensiei alimentare in proces si paritul a fost de acord cu aceasta decizie dar nu vrea sa plateasca pensia alimentara dar are ... (vezi toată discuția)
Pensia de întreținere pentru copii vasiloviciviruta vasiloviciviruta Ce trebuie sa fac, pentru să-l \\"motiva \\", pe fostul meu soț, sa plătească pensia alimentara pentru cei doi copii minori, aflați in întreținerea mea, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor ayleena ayleena Buna seara, Imi spuneti, va rog, trebuie sa merg la politie sa fac plangere sau trebuie sa deschid proces daca sotul nu a platit pensia copilului? Am ... (vezi toată discuția)